Кариера

Бургаските млади математици отново пожънаха внушителни успехи

Computer World

С блестящи успехи приключиха 2013 г. учениците от Природоматематическата гимназия (ПМГ) „Акад. Никола Обрешков” в Бургас. От два престижни математически форума те донесоха на училището си златни, сребърни и бронзови медали, купи и грамоти, съобщиха от Комуникационна група „Имидж Едвъртайзинг”.

Сградата на Природоматематическата гимназия (ПМГ) „Акад. Никола Обрешков” в Бургас

Сградата на Природоматематическата гимназия (ПМГ) Акад. Никола Обрешков в Бургас.

С три бронзови медала се завърнаха младите бургаски математици от престижното азиатско математическо състезание AITMO (Asia Intercities Teenager's Mathematics Olympiad) 2013. То се проведе в индонезийския град Богор между 25 и 30 декември 2013 г. За медали се състезаваха 128 математици от 10 държави – Индия, Индонезия, Иран, Казахстан, Китай, Малайзия, Тайланд, Тайван, Филипините. Единствената европейска страна бе България, представена от два отбора – на математическите гимназии в Бургас и София.

Отборът на ПМГ Бургас в състав: Гергана Георгиева от "10 а" клас с учител Тонка Михова и Константин Гаров, Христо Добрев и Кристина Атанасова от "8 б" клас с учител Елка Хаджийска , спечелиха бронзови медали в индивидуалната надпревара. В отборното класиране бургаските математици са втори подгласници, за което получиха купа и бронзови медали, а в групата–първи подгласници.

Децата от Бургас и София впечатлиха азиатските си домакини и с атрактивен български народен танц, за който получиха поредната купа.

Заради изключително доброто представяне на българските ученици организаторите на състезанието са взели решение през 2015 г. то да бъде преименувано на ITMO (International Teenager's Mathematics Olympiad) и от азиатско да се превърне в интернационално математическо състезание.

На 7 декември 2013 г. се проведе двадесет и второто издание на Националния математически турнир „Иван Салабашев” за деца от 2-ри до 12-ти клас, в който Бургас беше представен от ученици във всички възрастови групи. На този турнир възпитаниците на бургаската математическа гимназия завоюваха един златен, два сребърни и един бронзов медал, четирима състезатели получиха грамоти за отлично представяне.

Изключително силно е представянето на петокласниците. Румен Иванов приключи турнира с максимален резултат и взе златния медал за своята възрастова група. В тази група и сребърният медал е за бургаски ученик - Галин Тарашев, а Жаклин Катърджиева получи грамота за отличното си представяне.

Сребърен медал спечели и Николай Шиваров от 7 клас, а Магдалена Георгиева от 11 клас получи бронзовият медал в своята група. С грамоти за отлично представяне приключи турнирът за Мартин Григоров от 6 клас и Митко Стайков от 11 клас.

Награждаването на победителите ще започне в 11 ч. на 12 януари 2014 г., неделя, в Института по математика и информатика към БАН в столицата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X