Кариера

Саша Безуханова e носител на наградата Digital Woman Award за 2013

Computer World

Престижната награда Digital Woman Award за 2013 връчи на 7 ноември лично заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по Цифровия дневен ред Нели Крус на Саша Безуханова, председател на Българския център за жените в технологиите (BCWT). Церемонията по награждаването се състоя по време на Пленарната сесия за ИКТ 2013 - най-мащабното събитие за информационни и комуникационни технологии в Европа, което се проведе в гр. Вилнюс, Литва.

Нели Крус и Саша БезухановаДен преди Пленарната сесия Саша Безуханова беше избрана за Председател на Борда на Европейския център на жените в технологиите (ECWT).

Digital Woman Award или както вече ще се нарича наградата - "Аdas", на лейди Ада Лавлейс – първата жена-програмист в историята - отличава личности и организации с изключителен принос в областта на информационните технологии, научно-изследователската дейност и стимулирането на повече момичета и жени да се образоват и реализират професионално в сферата на ИКТ.

„Наградата е сериозно признание за усилията на Български център на жените в технологиите за увеличаване на професионалното участие на жени в сектора на информационни технологии. Приемам я и като голяма отговорност и ангажимент за ролята, която България може да играе за предоляването на недостига на ИТ специалисти, увеличаване на икономическия растеж на страните от ЕС и конкурентоспособността на Европа като цяло”, каза Саша Безуханова по време на награждаването.

Обща снимка на наградените и организаторите.При момичетата до 10 годишна възраст наградата Digital Girl Award спечели белгийското девойче Люне Виктория фон Вейк, а за възрастовата категория между 15 и 17 години отличието грабна Ейми Мейдър от Обединеното кралство.

Люне разработва свои собствени игри и интерактивни филми, конструира роботи и мечтае да стане инженер. На 10 годишна възраст, тя е вече същински дигитален визионер и вече има дълга история в увличането на момичета на нейната възраст по цифрови начинания.

На 13 години Ейми вече има 3-години кодиране зад гърба си и е вдъхновила хора на всички възрасти с нейната реч в Raspberry Jamboree, Campus Party EU and Wired: Next Generation. Тя учи по-големите ученици как да кодират през училищните обедни почивки и заедно с клуба на момичетата технологични гении в Манчестър - Manchester Girl Geeks.

Наградата Digital Impact Award Organisations отиде при германското училище по приложни науки Hochschule für Technik und Wirtschaft - HTW Berlin.

През 2009 г., HTW откри иновативна бакалавърска програма само за жени - “Frauenstudiengang Informatik und Wirtschaft”, насочена към повишаване на лидерския потенциал на жените в технологиите. Програмата приема 40 кандидати всяка година и отпразнува първото дипломиране на клас от новата специалност през 2012 г. HTW е отличен за иновативния си подход, който насърчава добри практики по привличане на повече момичета и жени в технологиите и като модел за подражание за създаването на необходимите умения и общност, даващи възможност на повече дами да се обучават и да градят кариера в областта на цифровите технологии.

Наградите са учредени от европейската неправителствена организация Zen Digital Еurope в партньорство със Съвета на обществата на професионалистите в областта на инфрорматиката (Council of European Professional Informatics Societies – CEPIS), Digital Europe, Европейския център на жените в технологиите и Европейската мрежа на училищата (European Schoolnet). Другите две фаворитки за наградата са Геке Розиер от Холандия - автор на книгата “Ronde women in ICT”, посветена на кариерите на жени в ИКТ среда и Кари Филбин, учителка по ИТ от Великобритания, която създава колекцията от видео блогове, интервюта и уроци Geek Girl Diаries, чрез които насърчава момичета да се обучават и правят кариера в ИТ и академичната област.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X