Кариера

770 000 ИТ работни места ще изчезнат от Европа заради офшоринг през 2002-2017 г.

Computer World

Само тази година от Европа ще изчезнат близо 83 000 ИТ работни места, прогнозира The Hackett GroupОбщо 770 000 ИТ работни места в големи компании ще изчезнат от Европа вследствие на офшоринг между 2002 г. и 2017 г., според консултантската компания The Hackett Group. Това представлява 48% от общо 1.6 милиона корпоративни ИТ позиции на континента, които са съществували през 2002 г.

Само тази година от Европа ще изчезнат близо 83 000 ИТ работни места, прогнозира компанията.

Въпреки че броят на загубените работни места ще намалява през следващите няколко години, тази тенденция ще продължи да е силна след това, ако глобалната икономика не се подобри, според The Hackett Group. Реалността може дори да се окаже по-тежка от прогнозата. „Тази оценка може да бъде оптимистична, тъй като отчита слабото създаване на нови работни места поради икономическия растеж – коментира консултантската компания. – Международният валутен фонд и други организации сега са изправени пред прогнози за свиване на глобалния ръст в краткосрочен план и повече от половината страни от Европейския съюз се завърнаха към рецесия в началото на 2013 г., така че дори и слабото създаване на работни места в модела на Hackett може да се окаже нереално оптимистично.“

Въпреки че глобализацията „разяде“ европейския пазар на ИТ работна ръка, консултантската компания смята, че в същото време нуждите, пораждани от глобализацията, пораждат нови работни възможности на Стария континент. Необходимостта от трансакционен персонал „намалява драстично“, но търсенето на служители с повече знания нараства заради нуждата от управление на глобални бизнес операции.

Развиващият се офшорен пазар на работна ръка и съзряването на операциите по управление на глобални бизнес услуги просто елиминира много от позициите, които съществуваха в ИТ, и подобно нещо се случва във финансите и други сфери на бизнес услуги“, коментира Рашпал Хълейт, управляващ директор в The Hackett Group.

Computerworld Великобритания

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X