Кариера

Българска библиотечна система предлага търсене по модел, сходен на алгоритъма на Google

Computer World

Националната академична библиотечно-информационна система (НАБИС) вече предлага възможности за търсене чрез алгоритъм, сходен с използваният от Google. Системата работи през онлайн сводния каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg, който осигурява с едно търсене достъп до 2 073 640 библиографски записа от 24 библиотеки в България. Това беше съобщено на провелата се в столицата на 2 юли конференция, посветена на представяне на новостите в областта на библиотечния софтуер.

“Библиотеките навлизат в нов етап от развитието си и трябва да бъдат актуални и в крак с интересите на хората, за да задържат тяхното внимание и да им бъдат полезни по нов начин. По думите му моделът на търсенето на Google, който се използва в Сводния каталог НАБИС, е за улеснение на потребителите, защото е максимално облекчен и познат. Търсенето е интуитивно и изцяло се съобразява с индивидуалния потребителски опит на други хора. Ако например преди нас 500 или повече души вече са търсили по ключова дума „Вазов“ и 300 от тях са кликнали върху точно определено заглавие, то системата отчита този интерес и автоматично издърпва въпросния запис по-нагоре в списъка. По модела на Google търсенето се извършва само в един прозорец и е максимално опростено, защото е ориентирано към потребителите“, заяви Динчо Кръстев, директор на Фондация НАБИС  и директор на Централната библиотека на БАН.

Въвеждането на възможност за унифициране на файловете, в които се съхраняват дигиталните колекции, е сред другите новости, които са от полза за потребителите на сводния онлайн каталог на академичните библиотеки в страната. „Това е огромен проблем, който стои пред библиотеките, защото всяка промяна на най-често използваните формати налага и смяна на формата на всеки един от вече направените записи. Сега, чрез единния каталог, това ще става автоматично.“, подчертаха организаторите на конференцията.

От средата на месеца ще бъде напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. „По този начин всеки потребител на каталога НАБИС ще може да заявява книга от библиотека, която е член на фондацията. Тя ще може да бъде получена в най-близката му библиотека, чиито услуги ползва. Практически книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София.“, обясни Събина Анева, заместник-изпълнителен директор на Фондация НАБИС. Така библиотеките ще могат да предложат още по-модерно и максимално бързо обслужване на своите читатели. Услугата ще се предлага на цената на пощенските разходи и от нея ще могат да се възползват хора от цялата страна.

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които дават достъп до своите електронни каталози. Главната цел е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Американския университет в България, а финансирането е осигурено от Фондация „Америка за България“.

На форума, който се състоя в огледалната конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ присъстваха представители на най-големите библиотечни центрове в страната. Участниците бяха запознати с дигиталната система за опазване на културното наследство и кумулативното познание Rosetta, която е дело на разработчика на библиотечен софтуер ExLibris.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X