Кариера

В България има около 100 технически комуникатори

Computer World

На 21 юни за четвърта поредна година се проведе конференцията „Evolution of Technical Communications” (ETC), която събра на едно място авторите на техническа документация в България и представи актуалните теми в областта на техническото писане, новите технологии и добрите практики в сферата. По време на събитието, което бе подкрепено от SAP и VMware, проведох кратко интервю с Ангел Лафчиев, Мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs Bulgaria, за да получа отговори на няколко любопитни въпроса относно много специфичната и рядко срещана професия на техническия комуникатор.

Ангел Лафчиев, мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs Bulgaria

Има ли професии или специалности в България, което най-добре подготвят хората за работата на техническия комуникатор?

Няма една професия или университетска дисциплина или специалност, за която да кажем, че е най-добра за професията Technical Developer, както я наричаме в SAP, или Technical Writer (технически комуникатор). По-важно е човек да има афинитет към техническите неща, да е любопитен, да учи всеки ден, да задава въпроси, дори да умее да интервюира. Това ражда добрата комуникация и писането на един човешки език.

(Бел. ред.: Ваня Кирицова, мениджър „Технически комуникации“ във VMware Bulgaria, смята, че журналистиката е много подходящ предварителен опит, разбира се, в комбинация с перфектен английски)

А по какви критерии избирате служителите си?

Освен това да оценявам и да разпитвам, залагм много на това, че интервюто е двустранен процес и се опитвам да обясня какво представлява един ден в работата на автора и какви са цялостните му цели. Важното е в крайна сметка да няма разминали се очаквания.

Предимство ли е владеенето на допълнителен език, например немски за компания, като SAP?

Английският при нас е работният език и владеенето на други езици не е предимство. Дори когато колеги отидат в Германия, за да работят в централата на SAP, казват, че нямат шанс да научат немски, ако прекарват цялото си време там. До такава степен английският се е превърнал в стандарт. Все пак обаче понякога е добре да знаеш и други езици заради ежедневната комуникация с колеги.

Доколко има текучество на кадри в тази сфера?

Повечето хора, които започват някъде работа като технически комуникатори, са нови за тази сфера, а по-малко са вече изградените професионалисти, идващи от други компании. Има и текучество, но в това общество ние сме по-скоро партньори, няма негативно съревнование.

Това е техническа работа, но силно се забелязва присъствието на нежния пол. Има ли нужда от целенасочено балансиране на половете при подбора на кадри и поддържането на екипа?

Досега не се е налагало да имам стремеж към изграждане на полов баланс сред техническите комуникатори в SAP. Интересното е, че е имало моменти, в които жените са достигали дори до 60% и нагоре, което наистина е изключение за една софтуерна компания.

Колко технически комуникатори посетиха ETC 2013? Колко такива професионалисти има у нас?

Мисля, че в България или поне в София няма фирми с технически комуникатори, които да не знаят за тази конференция и да не са част от обществото на сайта ни. В София техническите комуникатори са не повече от 100 души, според мен. В столицата са концентрирани повечето такива професионалисти, като има и в Пловдив, Варна, Велико Търново и др., но там фирмите са по-малки и обикновено имат по един-двама такива служители.

На конференцията се събираме 60-70 души и на нея можете да видите по-голямата част от екипите на SAP и VMware.

Интервюто проведе Тихомир Иванов

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X