Кариера

Изпълнителният председател на Борда на HP се оттегля заради проблемите с Autonomy

Computer World

Рей Лейн все пак ще остане член на БордаПредседателят на Борда на директорите на Hewlett-Packard Рей Лейн се е оттеглил от поста си заради това, че акционерите не са доволни от развитието на придобиването на британската софтуерна компания Autonomy, обяви HP. Председателското място временно ще бъде заето от директора Ралф Уитуорт, а Лейн все пак ще остане член на Борда.

Други двама членове на Борда обаче го напускат – Джон Хамъргрен и Джи Кенеди Томпсън, които бяха преизбрани миналия месец, но са получили нисък рейтинг. Те са най-отдавнашните членове на Борда в настоящия му състав. Двамата бяха в него от 2005 г. и от 2006 г., съответно. Хамъргрен и Томпсън са подали оставките си на 4 април и ще напуснат по време на следващото събрание на Борда на 24 май. Оттеглянето на Лейн пък е влязло в сила незабавно.

Разместването идва, след като някои от най-големите акционери в компанията се опитаха да отстранят Лейн и други директори на събранието на Борда миналия месец. Тогава Рей Лейн беше преизбран като изпълнителен председател с гласове, съответстващи на 59% от акциите на HP. Томпсън получи 55%, а Хамъргрен – 54%. Обикновено обаче тези проценти са доста по-високи. Например, настоящият CEO на HP Мег Уитман получи 98% одобрителен вот.

„След като помислих върху гласовете на акционерите от миналия месец, реших да се оттегля като изпълнителен председател, за да редуцирам разсейването в настоящото преустройство на HP.

Горд съм от Борда, който изградихме, и от напредъка, който направихме досега за възстановяването на компанията. Ще продължа да служа на HP като директор и ще помогна в приключването на тази задача“, коментира Лейн, като добави, че Мег Уитман ръководи „херкулеска промяна“.

Бордът е „под обстрел“ заради ролята си в одобрението на придобиването на Autonomy за $10,3 млрд. през 2011 г. Впоследствие Hewlett-Packard изненадващо загуби $8,8 млрд. заради „сериозни счетоводни нередности“, запазване в тайна на информация и неверни данни в британската софтуерна компания.

Рей Лейн, който е бивш президент на Oracle, стана председател в HP през ноември 2010 г., приблизително когато компанията назначи за CEO бившия шеф на SAP Лео Апотекър. Краткият път, който Апотекър прекара в HP, беше каменист. По негово време започна придобиването на Autonomy, а също така и бе взето впоследствие отмененото решение HP да се отърве от бизнеса си с компютри. Само след около година Апотекър беше заместен от Мег Уитман.

Ралф Уитуорт заяви в отворено писмо, че компанията иска да назначи нов постоянен изпълнителен председател възможно най-скоро и че се надява да успеят да запълнят местата на Хамъргрен и Томпсън до края на годината.

IDG News Service Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X