Кариера

У нас мъжкият труд се заплаща с 13% по-скъпо от женския

Computer World

По последни данни на Евростат, икономическата криза се отразява по-неблагоприятно на жените, отколкото на мъжете. Разликата между заплащането на мъжете и това – на жените в Европа е 16,2% в полза на силния пол, а в България - 13%. Заетите на непълно работно време са предимно жени - 31,8%, докато мъжете са едва 8,1%. Жените, особено самотните майки и тези в напреднала възраст, са изложени на по-висок риск от живот под прага на бедността и са по-силно засегнати от съкращаването на работни места в държавния сектор, сочи европейската статистика.

Увеличаване на броя на жените лидери, повишаване нивото на заетост при жените и елиминиране разликата в заплащането между двата пола са факторите, които гарантират финансовия успех на различните компании и равнопоставеност на половете. Това каза Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите (BCWT), по време на своята лекция „Има ли пол кризата? Жените и технологиите, жените в технологиите“. Събитието беше част от серията „BCWT среща лидерите“, състояла се пред повече от 70 представители на бизнеса, неправителствения сектор, академичната общност и държавните институции.

Българският център на жените в технологиите развива менторски програми в ИКТ сектора и утвърждава позитивни ролеви модели. Основната цел на организацията е да стимулира млади жени и момичета да се образоват и реализират професионално в сферата на технологиите и науката.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X