Кариера

HP България, Мтел и Виваком – отличени за отговорен бизнес

Computer World

Констанца Григорова, в. Computerworld България

Проекти на три компании от ИКТ сектора - Мтел, Виваком и Хюлет-Пакард (HP) България, получиха отличия в десетото юбилейно издание на конкурса за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Победителите бяха наградени на официална церемония на 27 февруари в “Шератон София Хотел Балкан”.

Общо девет организации от ИКТ сектора участват с проекти тази година в надпреварата. Освен вече споменатите отличени, това бяха компаниите Xerox България, LG Electronics България, Microsoft България, Мусала Софт, SAP Labs България, и Siemens. Рекорден брой социално отговорни проекти - 85, реализирани от 49 компании и организации от цяла България през 2012 г., се състезаваха за отличията за отговорен бизнес на БФБЛ в юбилейното състезание. Победителите бяха определени от независимо жури от 12 изтъкнати личности от областта на бизнеса, медиите, науката, правителствения и неправителствения сектор, а негов председател за четвърта поредна година бе Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Мтел спечели първия приз, а Виваком – трето място в категорията “Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”.


HP България, Мтел и Виваком – отличени за отговорен бизнес

© Computer World, Computerworld.bg

Мтел бе отличен за програмата „Work-Life Balance”, която е част от дългосрочната политика на телекомуникационния оператор за осигуряване на равновесие между професионалните задължения и личния живот на служителите. Постигането на този баланс води до намаляване на стреса на работното място, повишаване на ефективността и удовлетвореността на персонала. Инициативите по програмата са насочени към увеличаване на мотивацията на служителите при изпълнение на работните им задължения, като се вземат предвид индивидуалните потребности на всеки служител.


HP България, Мтел и Виваком – отличени за отговорен бизнес

© Computer World, Computerworld.bg

Vivacom грабна отличие за проекта „VIVACOM Cares” - доброволческият клуб на телеком оператора. Създаден през 2010 г., той непрестанно набира нови съмишленици и умножава дейностите в страната през цялата година. През 2012 г. служителите на компанията даряват 3 400 часа доброволен труд за различни каузи. Доброволческият клуб VIVACOM Cares има за цел да стимулира корпоративното доброволчество, доброволчеството в общността и включването на гражданите в общественополезни дейности, да развива чувството за гражданска отговорност и принадлежност, да реализира общественополезни проекти, чрез доброволчески дейности, показвайки, че добрите резултати не винаги са свързани с големи финансови средства.

В конкуренция с още 21 проекта в категорията “Инвеститор в обществото”, инициативата на Мтел „Приеми дете. Създай бъдеще!” спечели трето място.

Проектът подкрепя приемната грижа и нейното развитие. Нуждата от много повече приемни семейства в България е мотивът за осъществяването на начинанието. Целта на Мтел е да популяризира и помогне за развитието на приемната грижа в страната. В рамките на проекта първите 100 приемни семейства, кандидатствали през 2012 година, и приели в дома си дете, лишено от родителски грижи, получават допълнителна финансова помощ от Мтел в размер на 100 лева месечно в продължение на 12 месеца. Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще!” е в подкрепа и на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”.

В категория “Инвеститор в знанието” в състезание с още 22 проекта за първото място се пребори Анубис-Булвест с проекта си „Електронни учебници”. Издателствата „Анубис” и „Булвест 2000” създадоха електронни версии на учебниците за 1.-7. клас. Те са достъпни безплатно и правят обучението лесно, забавно и ефективно за учители и ученици. Електронните учебници за 1.-7. клас имат за цел да интегрират иновативни образователни практики в програмата на съвременното българско училище. Те дават възможност за интерактивна работа по уроците чрез допълнителни мултимедийни продукти, галерии от снимки, видеоматериали и презентации. По този начин предоставят достъп до допълнително образователно съдържание, подпомагат междупредметните връзки и онагледяват учебния процес с всички възможности, които дава развитието на съвременните технологии.


HP България, Мтел и Виваком – отличени за отговорен бизнес

© Computer World, Computerworld.bg

В ожесточена надпревара с още 84 проекта, Хюлет-Пакард (HP) България спечели наградата ENGAGE за инициативата си HP Sustainability Network Bulgaria (Отговорни заедно). Тя е проект на служителите на HP с мисия да вдъхновява, обучава и прилага екологично устойчиви практики, полезни за компанията и планетата и балансиращи нуждите на сегашното и бъдещите поколения. Отличието се присъжда на един измежду всички номинирани проекти в петте категории - „Инвеститор в знанието”, „Инвеститор в човешкия капитал”, „Инвеститор в околната среда”, „Маркетинг, свързан с кауза”, и „Инвеститор в обществото”. Нейният носител се определя от Международния форум на бизнес лидерите, Великобритания, като основни критерии са степента на ангажираност на служителите при реализирането на проекта или цялостният им принос в подкрепа на обществено полезни каузи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X