Кариера

ЕК работи над стратегия за справяне с недостига на ИКТ умения

Computer World

Европейската комисия (ЕК) предупреди, че ИКТ секторът в Европа е изправен пред тежък дефицит на умения при наличието на близо 700 000 свободни позиции за работа и намаляваща конкурентоспособност.

Докато броят на позициите за работа, свързани с цифрови умения, расте с до 3 процента на година, независимо от икономическия спад, броят на завършващите ИКТ специалности и на други кадри с ИКТ умения непрекъснато се свива, сочат данните на ЕК.

В речта си по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, вицепрезидентът на ЕК Нели Крус предупреди, че ИКТ компаниите, които развиват дейност в Европа, имат нужда да наемат правилните хора, в противен случай те ще изнесат бизнеса си другаде, съобщава Софи Къртис от Techworld.com.

"Недостигът на цифрови умения расте, както се увеличават и нашите опашки от безработни. Нуждаем се от съвместни действия между правителствата и компаниите, за да запълним празнината, каза Крус. - ИКТ секторът е новият гръбнак на икономиката на Европа и заедно можем да предотвратим едно изгубено поколение и неконкурентна Европа."

ЕК има за цел да реши проблема, като събере обещания от страна на компании, социални партньори и играчи от сектора на образованието, че ще осигурят нови работни места, стажове, места за обучение, финансиране за новосъздадени компании и безплатни онлайн университетски курсове.

В първата вълна на организациите, които ще се ангажират с реални действия, се включват компании като Nokia, Telefonica, SAP, Cisco, Hewlett-Packard, Alcatel-Lucent, Randstad, ENI, Telenor Group, ARM, както и общността на главните информационни мениджъри, CEPIS (Европейския съвет на обществата професионалистите по информатика, представителен орган за национални асоциации по информатика от 32 държави с над 300 000 професионалисти по ИКТ и информатика) и DIGITALEUROPE (организация, представляваща индустрията на цифровите технологии в Европа, с над 100 членове, сред които най-големите ИТ компании, телекомуникационни оператори и фирми за потребителска електроника, както и национални асоциации от Стария континент).

Европейската комисия планира и да инициира т. нар. Grand Coalition for Digital Skills and Jobs (Велика коалиция за дигитални умения и работни места) по време на конференция с цел поемането на ангажименти, която ще се състои на 4-5 март. Събитието е отворено за всеки, който желае активно да подкрепи каузата.

"Ние търсим активно сътрудничество в области като обучения, водени от представители на индустрията, подпомагане на трудовата мобилност, сертифициране на умения, подобряване на училищните и университетските образователни програми, повишаване на информираността, и създаване на предприемаческа среда, подходяща за стартъпи", твърди ЕК в свое изявление.

"Една конкретна област за действие може да бъдат ваучерите за обучения. Подобни успешни модели от Германия и Испания са осигурили работа на 60-70% от 20 000 участници в обученията и ние трябва да се стремим да повторим и да развием тази идея в европейски мащаб", твърдят от Еврокомисията.

Други ключови елементи на коалицията ще включват подкрепа за мобилността. Подобна помощ вероятно ще варира от подкрепа в научаването на английски език до улесняване на мобилността на безработните лица и стандартизирана сертификация на умения посредством въведената Рамка на еКомпетенциите (eCompetence Framework), която е налична на всички 23 официални езици в ЕС.

В знак на признание на потенциала за създаване на работни места на уеб стартиращи фирми, Еврокомисията също така започва Startup Europe - единна платформа за инструменти и програми, подпомагащи хората, които искат да създадат и развиват стартиращи фирми в уеб бизнеса в Европа, обясняват от ЕК.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X