Кариера

4 иновативни приложения представиха студентите от Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ – София

Владимир Владков

Владимир Владков

Мултисензорна мрежа за интелигентно отдалечено управление на дома и домакинските електроуреди, образователна игра за деца, дистанционно наблюдение за диабетици и обмен на електронни визитки са четирите иновативни проекта, разработени от студенти от Техническия университет в София, участвали в Лабораторията за иновации на Мтел.

Цветелина Тенева, генерален мениджър на Бизнес институтът за предприемачи на Cisco, който е партньор по проекта.Готовите прототипи бяха представени пред журналисти и представители на университета. Самите проекти са разработени по теми, зададени от Мобилтел, които тази година са били телемедицина, игри и приложения, комуникация между машини и интернет на бъдещето. Студентите, които са ги реализирали, са избрани през миналата година след конкурс, каза Цветелина Тенева, генерален мениджър на Бизнес институтът за предприемачи на Cisco, който е партньор по проекта.

„Студентите генерират идеи за иновативни продукти и услуги, получават подкрепа от ключови експерти от Мобилтел, които се явяват ментори на младите учени, работят пряко с тях и са лидери на екипите по разработката, обяснява начина на функциониране на лабораторията Цветелина Тенева. - От друга страна студените се подпомагат от тютори, преподаватели от ТУ София, които дават на идеите по-дълбок технологичен аспект, така че те да бъдат превъплътени в ясни устойчиви решения", добавя тя.

Според Тенева в лабораторията са ангажирани много хора, над 50 човека, като всеки от екипите включва 4 студента с един ментор и един тютор, както и поканени от М-Тел ключови бизнес партньори на телекома, включили се със свои мениджъри бизнес развитие и управление на иновациите, например Solid 55, Bianor, ICN.bg, Gama Consult, Scale Focus, DMT 2010 и др.

Екипът, работил по темата „Интернет на бъдещето, е разработил услуга, чрез която при допир два мобилни телефона разменят визитките на своите собственици. Електронната визитка на студентите от ТУ е базирана на технологията NFC, която позволява сигурен обмен на информация между две устройства на малки разстояния.

Приложението дава възможност за обмен на е-визитки и чрез QR код, а контактите се съхраняват на уеб сървър, достъпен от всяко място от всяко устройство, обясни Гроздалина Грозева, участник в проекта. „Чрез нашата услуга можете да разменяте контакти, да ги управлявате и да управлявате сигурността на вашата информация. Разработили сме три режима на обмен на картички - "Share and get" за обмен на визитки с всеки на дадена среща, „Only Share", при който само изпращате ваша визитка, но не приемате чужди, и „Request", при който приемате заявки за споделяне на визитки, като можете да решите на момента как да постъпите", допълни нейният колега Георги Георгиев. Той добави, че приложението дава възможност за автоматична актуализация на данните при промяна на визитката, като в бъдеще се предвижда интеграция със социални мрежи. Другите двама студенти в екипа са Бобан Петров и Марина Цветкова.

Проектът на тема „Телемедицина" е разработен от екип, включващ Милена Терзиева и Радостин Стефанов с ръководител Галина Станчева от Мтел, а разработеното приложение дава възможност за дистанционно наблюдение на диабетици.


4 иновативни приложения представиха студентите от Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ – София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Чрез услугата лекарят по всяко време може да следи профила на пациента с данните за нивото на кръвната му захар. За целта пациентът трябва да разполага с глюкомер с Bluetooth връзка, чрез която той подава данните за измерената кръвна захар към нашето приложение в смартфона, а оттам данните се записват в профила на пациента в уеб система.


4 иновативни приложения представиха студентите от Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ – София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

"Лекарят и пациентът имат достъп до тези данни след въвеждане на име и парола, като пациентът може да получи дистанционна консултация от лекуващия го лекар без да се налага да ходи на място в кабинета му. Това е особено важно за хора, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони", обясни Терзиева. (вж. видео от YouTube за начина на работа на прототипа).

Тя добави, че разработката е все още на ниво базов прототип, работещ само върху Android базирани устройства, но в бъдеще той може да бъде обогатен с допълнителни функции, включително поддръжка на iOS и Windows Mobile платформи, на Bluetooth 4.0, оторизация на ниво приложение, получаване на нотификации, преглед и промяна на графика за изследванията и др.


4 иновативни приложения представиха студентите от Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ – София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Интерес предизвика и прототипът на мултисензорна мрежа, чрез която дистанционно в дома се управляват осветлението и отоплението, контролира се сигурността, включват се и се изключват уреди. Той е разработен от студентите Иван Иванов, Денислав Цонев и Владислав Василев с ръководител Александър Атанасов от Мтел.


4 иновативни приложения представиха студентите от Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ – София

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„С тази система се опитваме да решим три основни задачи – управление на сметката за електроенергия чрез дистанционно управление на електрическите контакти, сигурността на дома чрез вдигане на аларми при включване на сензор за дим или за движение. Третата задача на системата е по-висок комфорт, управлявайки целия си дом през смартфон или таблет", обясни Денислав Цонев.

Мечето Ники и пчеличката ЛораЧетвъртият студентски проект бе образователната игра „Приказните герои", която е на български език и е подходяща за деца над 3 години. Тя е безплатна и може да бъде свалена от магазина за приложения Google Play. "Докато малчуганите превеждат своите герои през различни етапи, научават какви видове дървета има, защо е полезен медът, как живеят животните и други истории", обясни студентката Лора Божилова. Тя заедно с колегите си Николай Кръстанов и Веселин Тодоров са дали имената си на героите от играта – мечето Ники, пчеличката Лора и рибката Веско.

Иновативните приложение ще бъдат тествани в т.нар. „Тест зона" на Мтел, която обединява над 1000 доброволци, тестващи продуктите и услугите, преди те да придобият търговски вид. Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ София ще продължи да работи и през тази година, обеща Красен Хинков от Мтел. Новост е, че в екипите вече ще могат да участват студенти и докторанти и от други висши учебни заведения. Темата за тази учебна година е „Свързан свят", т.е. как да подобрим ежедневието си, ползвайки предимствата на модерните технологии. За своята работа студентите и техните научни ръководители получават възнаграждение, добавят от оператора. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X