Кариера

ИТ индустрията ще изложи изискванията си към образователната система през октомври

Computer World

Констанца Григорова, Computerworld България

За първи път в новата история на България една от водещите индустрии - технологичният сектор, ще заяви много ясно и подробно изискванията си към образователната система на пресконференция през октомври 2012 година и ще очаква хората, които са отговорни за развитието й, да планират стратегическата й промяна, категоричен бе Явор Джонев, зам.-председател на Управителния съвет и председател на работната група по образование към БАСКОМ. Една от най-новите инициативи, обединяващи целия ИКТ сектор, е общата работна група на ИТ асоциациите. Тя включва представители на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българския ИКТ клъстер, Българската уеб асоциация (БУА), Асоциацията по телекомуникации (АСТЕЛ) и Фондация "Европейски софтуерен институт – Център Източна Европа" (ЕСИ ЦИЕ).

“Една от целите на общата работна група е да определи изискванията към образователната система – количествени, защото дефицитът на ИКТ кадри спъва развитието целия бранш, който е индустрията с най-висока добавена стойност в България, и качествени – защото ще посочим нови изисквания към българската образователна система”, заяви Джонев на представянето на резултатите от четвъртото издание на годишно изследване „Барометър на българската ИТ индустрия” на БАСКОМ на пресконференция в БТА на 2 октомври.

Според данните от изследването, заетите в софтуерната индустрия са едни от най-високо платените български служители. Средната месечна заплата в сектора през 2011 г. е била 2388 лв., което е ръст от 9% в сравнение с предходната година.

“Нашите изисквания към училищното образование – защото подготовката на децата за творчески професии започва още от детската градина, съвпадат с общите изисквания на обществото”, каза Джонев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X