Кариера

GM ще назначи 10 000 ИТ специалисти при инсорсинг

Computer World

Технологичната реорганизация на GM се ръководи от главния технически директор на компанията Ранди Мот, бивш CIO на Hewlett-Packard и Dell.General Motors (GM) обяви, че ще назначи общо 10 000 ИТ служители в глобален план, тъй като ще инсорсне голяма част от ИТ дейностите си. Това ще се случи през следващите три до пет години.

Много от новите служители ще започнат работа в центрове за иновации. Все още е неизвестно колко такива центъра ще бъдат отворени, но бе обявено, че такъв ще има в Остин, Тексас, където ще бъдат открити 500 позиции в сферата на ИТ.

Технологичната реорганизация на GM се ръководи от главния технически директор на компанията Ранди Мот. Той е бивш CIO на Hewlett-Packard и Dell, а преди това прекара над 20 г. в Wal-Mart в различни ИТ роли, включително CIO.

Планираме да променим баланса на работния модел през следващите три години, така че по-голямата част от нашите ИТ дейности да се извършва от служители на GM, фокусирани върху разширяването на възможностите, които се разкриват пред бизнеса ни“, коментира Мот.

Тази промяна се вижда и на сайта на General Motors, където през последните седмици се появиха много нови обяви за работа в сферата на ИТ. Компанията търси софтуерни инженери, бизнес анализатори, инженери в областта на съобщенията, разработчици, тестери, планьори, инфраструктурни архитекти и др.

През последните години GM силно разчиташе на аутсорсинг компании за своите ИТ процеси. Например, през 2006 г. автомобилният гигант обяви подписването на договори за изнасяне на ИТ дейности на обща стойност $7 млрд. Основните изпълнители по тези договори бе Electronic Data System Corp (EDS), която в миналото бе собственост на GM, но бе отделена, а през 2008 г. бе придобита от HP за $13,9 млрд.

По-рано тази година HP пък обяви, че ще преструктурира бизнеса си с корпоративни услуги и ще елиминира общо близо 27 000 работни позиции до 2014 г., като 9000 от тях щяха да бъдат съкратени още до 31 октомври 2012 г. През септември обаче компанията обяви, че плановете й обхващат още 2000 служители, т. е. общо 29 000, като до 31 октомври тази година ще бъдат освободени 12 000 от тях.

Не е ясно дали има някаква връзка между инсорсинга на GM и плановете на HP.

Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X