Кариера

Скот Томпсън вече не е CEO на Yahoo

Computer World

Скот Томпсън наследи назначената през 2009 г. Карол Барц и бе нает в началото на януари тази годинаСкот Томпсън се оттегли от позицията CEO на Yahoo. Компанията обяви това на 13 май след над едноседмични дебати относно лъжите в автобиографията на Томпсън. Освободеният пост вече е временно зает от изпълнителния вицепрезидент и ръководител „Глобални медии“ Рос Левинсън, който ще е начело, докато Yahoo не си намери постоянен CEO.

Компанията съобщи и за други промени на високо ниво – Фред Аморозо зае мястото на Рой Босток като председател на борда на директорите, където има и три нови попълнения. Едно от тях е в лицето на акционера Даниел Льоб, който ръководи инвестиционния фонд Third Point – собственик на около 5,8% от Yahoo. Всъщност именно той изложи наяве и отнесе до Комисията за ценни книжа и обмен на САШ проблема с автобиографията на Томпсън. Льоб натискаше компанията да назначи него и още няколко души за директори и сега, явно, за да бъде постигнато примирие с него, той и двама души, предложени от него – Майкъл Джей Уолф и Хари Уилсън – са в борда.

В допълнение петима настоящи членове на борда ще се оттеглят от постовете си на 16 май. Освен Рой Босток това са Пати Харт, Ви Джей Джоши, Артър Кърн и Гари Уилсън.

Бордът се радва да обяви тези промени и споразумението с Third Point, и е убеден, че те ще служат на най-добрите интереси на нашите акционери и още повече ще ускорят значителния напредък, който компанията отбеляза оперативно и организационно от миналия август насам“, заявиха от Yahoo в официално съобщение относно промените.

Льоб разкри, че Томпсън няма завършено висше образование по счетоводство и компютърни науки, както е написано в автобиографията му. Томпсън посочи, че за грешката всъщност е виновна компанията за подбор на персонал Heidrick and Struggles. От Heidrick and Struggles обаче заявиха, че е „доказуемо вярно“, че не са отговорни за грешката. От компанията обясниха на борда на Yahoo, че написаното от тях CV е базирано на копие на автобиографията на Томпсън, която самият той е подал към фирмата, и в нея фигурира въпросното образование.

Всъщност публичната кампания на Льоб срещу Томпсън започна, след като вторият се захвана с промени в мениджмънта на Yahoo и обяви, че ще съкрати 2000 служители. Акционерът коментира, че Томпсън не е трябвало да обявява съкращенията без първо да представи пред компанията по-обстоен план за това. Освен това Льоб смята, че Yahoo е трябвало да приеме последното предложение за придобиване от страна на Microsoft.

Скот Томпсън наследи назначената през 2009 г. Карол Барц и бе нает в началото на януари тази година. Той бе третият поред главен изпълнителен директор на компанията за последните 3 г. Настоящата промяна със сигурност ще засили още повече бизнес затрудненията на Yahoo.

IDG News Service Бостън

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X