Кариера

Съоснователят на Yahoo Джери Янг напусна компанията

Computer World

Джери ЯнгСъоснователят на Yahoo Джери Янг напусна всичките си постове в компанията – членството си в борда на Yahoo и в бордовете на Yahoo Япония и Alibaba Group Holding. Това се случи само две седмици, след като след петмесечно търсене Yahoo си намери нов главен изпълнителен директор – президента на PayPal Скот Томпсън.

Янг, който бе част от възхода на компанията до статута на Интернет титан в края на 90-те и в началото на новия век, както и от нейното падение през последните 6 г.

„Моето време в Yahoo, от основаването й до днес, обхвана някои от най-вълнуващите и възнаграждаващи моменти в живота ми – пише Янг в писмо до председателя на борда на Yahoo Рой Босток. – Но дойде времето да последвам други интереси извън Yahoo.“

Освен това Янг посочва в съобщението, че е ентусиазиран относно скорошното назначаване на Скот Томпсън и относно перспективите пред компанията за успех в бъдеще.

„Тъжно е, защото Джери е такава институция в Силиконовата долина от толкова много време, но неговото напускане дава на Томпсън пистата, от която се нуждае, за да взема решения и да не бъде на второ място“, коментира в телефонно интервю Шарлийн Ли, анализатор в Altimeter Group.

Янг беше ключова фигура в Yahoo, тъй като до 2009 г. бе и CEO на компанията.

„Трудно е да действаш в сянката на някой като него – добави Ли. – Неговото оттегляне наистина освобождава Скот да започне напълно нова страница.“

През 1995 г. Yahoo бе основана от Янг и Дейвид Фило, който все още е в компанията. Двамата стартираха Yahoo като една от първите уеб директории и търсачки. След това бизнесът еволюира в широк уеб портал, предоставящ услуги за онлайн комуникация, включително имейл, както и разнообразно съдържание, например новини, финансова информация, забавление и пр.

Yahoo беше водещият уеб портал до средата на първото десетилетие на 21 век, когато Google започна да набира скорост благодарение на търсачката си, която на по-късен етап даде на компанията и доминантна позиция на големия и печеливш пазар на рекламата при онлайн търсене.

Тери Сиймъл, който стана CEO на Yahoo през 2001 г., бе уволнен през 2007 г. Тогава вече се наблюдаваше критичен отлив на Интернет потребителите от традиционните портали, като Yahoo, AOL и MSN, към Google.

По това време Янг оглави компанията като CEO и заяви, че отново ще насочи Yahoo нагоре, но в началото на 2008 г. той трябваше да се справи с опитите на Microsoft да придобие компанията. Тези преговори се превърнаха в корпоративна сапунка през първата половина на годината, когато Янг твърдеше, че Yahoo струва повече от това, което Microsoft предлага, и заедно с борда се противопоставяше на придобиването. В крайна сметка Microsoft се отказа след финалната си оферта от около $47 млрд., но дейностите, свързани с редмъндския гигант разсеяха Янг и като цяло Yahoo.

През 2009 г. Янг предаде лидерската си позиция на Карол Барц, но тя бе уволнена през септември 2011 г. и бе временно заменена от главния финансов директор на компанията Тим Морс. Тогава се разнесе мълва, че Yahoo се опитва да намери инвеститори, които да купят компанията и да я направят частна, но това така и не бе потвърдено и все още е неясно какво ще е бъдещето на Yahoo.

В началото на януари бордът избра Скот Томпсън за CEO – ход, на който се гледа като на опит за стабилизиране на компанията.

IDG News Service Маями

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X