Кариера

11 000 наши учители ще бъдат обучени по Intel Teach - ДОПЪЛНЕНА

Computer World

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и Джон Дейвис, вицепрезидент на Intel и ръководител на програмата Светът напред, подписаха Меморандум за разбирателство във връзка със старта на програмата Intel Teach в България. Документът предвижда сътрудничество, включващо обучение на учители за използването на ИТ в образованието, както и обучение на деца.

Намеренията на Intel и МОМН са в рамките на Intel Teach да бъдат обучени над 11 000 български учители до края на 2014 г. Обучението ще проведе Sirma Media в контекста на социална и професионална платформа, при която учителите ще могат да споделят идеи и ресурси, да бъдат във връзка с преподаватели от други страни и да създават решения за класната стая. Първо учителите ще бъдат обучени по първия модул от Intel Teach за проектно базирани подходи, след което и по други пет модула, които, според Intel, покриват всички аспекти на преподаването и ученето през 21 век.

Курсовете ще бъдат провеждани на принципа Blended learning – с присъствена част и самостоятелна работа онлайн, базирани на Intel Education платформа, която ще включва модули от Intel Teach Elements и Intel Teach Advanced онлайн курсове, основаващи се на проектно базираните подходи. Курсовете ще бъдат признати от МОМН. Участието е безплатно за всички учители от началното до гимназиалното образование включително, независимо от специалността на учителите и класовете, на които преподават.

Тази година Sirma Media изпрати български учители на пилотно обучение по Intel Teach, което се състоя от 18 до 22 юли в Полша. Целта на обучението бе да подготви екип, запознат в подробности със серията квалификационни курсове за учители Intel Teach, и по-специално с курса „Проектно базирани подходи в обучението”.

Според министър Игнатов, училищата у нас имат добра база и в следващите 2 г. ще бъде създадена основата за електронизация на българското училище.

Intel Teach се фокусира върху професионалното развитие на учителите и предлага е-курсове, осигуряващи по-дълбоко вникване в концепциите за обучение на 21 век, твърдят от американската компания. Програмата учи как да се използва компютърът в класната стая като инструмент в образованието и как учителят да бъде инструктор, поясни Джон Дейвис. Той отбеляза, че ежегодно Intel инвестира безвъзмездно близо $100 млн. в глобален мащаб за обучението на преподаватели и 7 млн. учащи се.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X