Кариера

Nokia ще съкрати още 3 500 служители

Computer World

Nokia планира да освободи от работа още 3 500 служители вследствие на продължаващото преструктуриране след решението на компанията да се фокусира върху операционната система на Microsoft Windows Phone, съобщиха от IDG News Service - Стокхолм.

Служителите, засегнати от мерките, работят в производството, картографирането и търговията, както и поддържащите функции, заявиха от Nokia на 29 септември.

Затварянето на фабриката в Клуж, изградена със средства на стойност 88 милиона долара, и обвързаните с това преустройки за веригата на доставка се оценява че ще засегне около 2 200 служители. Промените в бизнеса с цифрово картографиране и е-търговия се очаква да повлияят на около 1 300 служители, по данни на Nokia.Nokia планира до края на 2011 г. да закрие фабриката си в румънския град Клуж, тъй като производствените й звена в Азия й осигуряват огромен мащаб и ползи от георгафската близост, твърдят от Nokia. Компанията обмисля и как да извлече ползи от производствените си операции в Сало (Финландия), Комаром (Унгария) и Рейноса (Мексико). Планираните промени ще повлияят върху брой на заетите през 2012.

Nokia консолидира активите си, свързани с цифрово картографиране, включително NAVTEQ и операциите, свързани със социални услуги за локализация на Nokia. Гледайки напред, Nokia ще концентрира усилията си по развойна дейност в Берлин, Бостън, Чикаго, и други поддържащи места, докато спира работата си в Бон – Германия и Мелвърн - САЩ.

Промените са болезнени, но наложителни, и ще превърнат Nokia в "по-динамична, жизнеспособна и ефикасно справяща се компания", заяви главният изпълнителен директор Стивън Елъп в изявление.

Затварянето на фабриката в Клуж, изградена със средства на стойност 88 милиона долара, и обвързаните с това преустройки за веригата на доставка се оценява че ще засегне около 2 200 служители. Промените в бизнеса с цифрово картографиране и е-търговия се очаква да повлияят на около 1 300 служители, по данни на Nokia.

Съкращенията са допълнение към мерките, които Nokia обяви по-рано тази година. През април Nokia съобщи, че ще изнесе дейностите си, свързани със Symbian, към Accenture, прехвърляйки 2 800 служители на компанията в рамките на този процес, и съкращавайки около 4 000 работни позиции.

В момента Nokia е в затруднение, защото продажбите на нейните Symbian-базирани смартфони са се понижили по-бързо от очакваното, а същевременно големи обеми от Windows Phone-базирани устройства не е предвидено да излязат на пазара до следващата година.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X