Кариера

New Horizons предлага курсове за етично хакерство по програмите на EC–Council

Computer World

New Horizons България ще предлага две основни обучителни програми в сферата на етичното хакерство по програмите на водещата международна организация за разработката на специализирани програми за тренинг и сертификация на специалисти в областта на информационната сигурност EC-Council. Новината съобщи на специална пресконференция на 5 април Николай Пенев, изпълнителен директор на местния офис на New Horizons. Учебното звено на New Horizons България беше одобрено през март за акредитиран обучителен център (Accredited Training Center) на EC – Council, като може да предлага и обучения по програмите Certified Ethical Hacker (CEH), Computer Hacking Forensics Investigator (CHFI) и Licensed Penetration Tester (LPT).
Първото ниво на сертификация е за етичен хакер – CEH, обучението за което ще започне на 9 май, а следващото – за следовател на киберпрестъпления – CHFI, курсът за което ще стартира на 16 май. Лектор по двете програми ще Шон Ханна, лектор на годината за 2010 на EC-Council.

Придобилата световно признание сертификационна програма CEH валидира познанията на даден специалист в областта на мрежовата сигурност и методите на етично хакерство. Сертификатът CHFI удостоверява умения за систематично проследяване и идентифициране на следите от компютърни престъпления и злонамерени действия. Вторият курс представлява надграждане над първия, но е възможно и без да е преминато по-ниското ниво, потребител да се запише на по-високото, стига да докаже необходимите знания и опит.

“Обученията са сложни, на много високо ниво, дават имидж за екзотични знания на притежателя на сертификата, затова няма как цените да са на равнището на курсовете за работа с MS Office или за работа с компютър. Цената на първия курс е 1995 евро, като България е с най-ниските цени в Европа за тези обучения – успяхме да договорим преференциални условия. За сравнение, в други държави цената на курса е 3500 евро”, обясни Николай Пенев.

Времетраенето на курсовете ще е в рамките на пет работни дни по осем часа на ден. Причината е, че тези специалисти трудно могат да си позволят да отсъстват от работа дълго време.

Димитър Стоев, старши консултант “Продажби” в New Horizons изтъкна, че курсовете на EC-Council са независими от големите технологични производители като Microsoft, Cisco Systems, Linux, IBM. Те са всеобхватни и покриват различни гледни точки от ИТ сферата. Курсистите получават и неограничен достъп до хранилището с информация и обучителни ресурси на EC-Council.

Според Пенев, основно финансови институции биха проявили интерес към обученията за етично хакерство. Пред организациите от финансовия сектор стои законово изискване за годишни одити, което изисква и обучение на персонала в сферата на информационната сигурност.

Новите курсове биха били подходящи и за хора – частни лица, които искат да се развиват в областта на информационната сигурност, завършили технологични специалности, с поне 3 години опит в областта, работещи като Linux или UNIX администратори.
Публичният сектор обикновено проявява интерес към подобен тип обучения, но предимно цената спира администрациите, посочи Пенев.

Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Квалификационни услуги и обучения за заети лица” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) предлага финансиране с максимално допустима единична цена за един обучаем от 925 лв. Според ръководителя на New Horizons, препятствията пред бизнеса в участието по тази схема са основно две: цената и сложната отчетност по програмата.

Етичното хакерство - коз в борбата с киберпрестъпността
“Кибер престъпността задмина по приходи трафика на наркотици. Всеки пети Интернет потребител е станал жертва на престъпление в Мрежата”, посочи изпълнителният директор на New Horizons Николай Пенев (изтегли оттук цялата презентация). По данни на PricewaterhouseCoopers само за последните 2 години (2009 и 2010) във Великобритания щетите от пробиви в сигурността надхвърлят милиарди британски лири. Според Пенев, най-добрата защита срещу пробивите в сигурността е нападението (Сун Дзъ), а именно - екип по сигурността, който може да е част от организацията или външен консултант. “Нуждаем се от етични хакери - обучени експерти по сигурността, които да мислят като хакери”, добави той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X