Кариера

Google пусна Google Apps Certification Program за ИТ специалисти

Computer World

Google AppsGoogle стартира на 23 февруари програмата Google Apps Certification Program, която ще удостоверява, че персоналът на риселърите на Google Apps има нужната експертиза, познания и опит за работа с хоствания пакет за сътрудничество и комуникация на компанията.

Програмата ще предлага сертификация за различни сфери на експертиза, като Apps разгръщане, продажби, разработка и техническа поддръжка.

Доскоро Google предлагаше само сертификационна програма за партньорски организации, наречена Google Apps Authorized Reseller Program. Разликата при новата Google Apps Certification Program е, че тя е насочена към индивидуални специалисти в рамките на тези канални партньори.

На 23 февруари Google Apps Certification Program стартира с първата си глобална сертификация Google Apps Certified Deployment Specialist, която е за ИТ специалисти, знаещи как да конфигурират и внедрят пакета. Материалите за сертификацията засега са само на английски, но компанията планира да ги преведе и на други езици.

Сертифицирането в други сфери, като продажби и разработка на приложения, е в процес на изготвяне.

Нуждата от програма идва от каналните партньори и от потребителите на Apps, споделя Стивън Чо, директор „Google Apps канали“. „Клиентите искаха начин за идентифициране на партньори с експертиза, за да са сигурни, че ще имат успешни разгръщания – казва той – А партньорите търсеха начин да се диференцират, показвайки дълбочината на експертизата си.“

Идеалният кандидат за сертификация по внедряване трябва да има няколкогодишен опит в областта на ИТ услугите и да има високи познания по Google Apps, постигнати чрез учене, онлайн семинари и поне три разгръщания, в които е участвал.

Тази програма показва, че Google полага по-сериозни усилия за своя корпоративен бизнес, подсилвайки партньорската си екосистема, по думите на индустриалния анализатор Ребека Ветеман от Nucleus Research. „Ще бъде по-лесно за потребителите да направят крачката към Apps, ако могат лесно да идентифицират локален партньор, който да им помогне с инсталацията и администрирането, както и със стратегии за усвояване от страна на потребителите“, посочва тя.

Каналните партньори, заинтересовани от програмата, трябва да купят специална уеб камера от Google за $45 и да платят по $100 за всеки служител, който ще се яви на теста.

Тестовете, които траят по няколко часа, се следят на живо от представител на Google посредством уеб камерата. Резултатите се изчисляват веднага след приключването на изпита. Онези, които го издържат, получават е-писмо с диплома и достъп до графика на официален бадж. Провалилите си получават коментари по отношение на пропуските си.

Преминалите сертификацията са квалифицирани за разгръщане на всички версии на Google Apps: Apps for Business, Apps for Education, Apps for Government, както и стандартното издание на пакета.

След придобиване на сертификацията ИТ специалистите ще е нужно да присъстват на минимален брой Google Apps уебинари, за което Google ще следи. Освен това сертификацията трябва да бъде подновявана ежегодно чрез явяване на тест.

Въпреки че програмата е предимно насочена към служители на канални партньори, е възможно и персонал да потребител на Apps да се сертифицира.

IDG News Service (Маями)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X