Кариера

ИТ уменията на 2011 ще са свързани с уеб, облачни и мобилни приложения

Computer World

Констанца Григорова
Проектирането и изграждането на фиксирани и безжични мрежи и разработването на приложения са трите най-търсени професионални ИКТ умения през 2010 г., според 89 анкетирани от Алфа Рисърч специалисти, ангажирани с наемането на ИКТ кадри (при обща извадка на проучването от 501 респонденти). Тяхната водеща популярност е посочена съответно от 29,2%, 25,8% и 28,1% от тези служители. Мрежовото администриране, което през 2009 година бе най-търсеното умение според 38,2% от наемащите ИКТ служители, през 2010 г. значително изостана и е на четвърто място по популярност с 23,6%. Такова е и положението с уменията за управление на проекти, което през 2009 г. бе третото най-търсено умение с популярност от 27,5 на сто, но през 2010 г. беше седмо по важност с 13,5%. Същевременно през миналата година позициите си засилиха уменията за проектиране и изграждане на фиксирани и безжични мрежи, управление на ИТ процеси по ITIL и сървърна виртуализация. Това показват данните от четвъртото годишно представително проучване “Равнище на заплатите на ИКТ специалистите в България 2010”, реализацията на което за четвърта поредна година вестник “Computerworld” възложи на агенция Алфа Рисърч. Изследването се проведе в периода 27 май – 30 август, като са анкетирани 501 ИКТ специалисти от цялата страна. За да установим какви са очакванията и прогнозите относно пазара на ИТ специалисти и на курсове за технологични умения през започналата 2011 г., се допитахме до експерти от агенции за подбор на ИТ кадри, до специалисти в развитието и управлението на човешките ресурси и до доставчици на обучения.

Горещи ИТ умения на 2011 г.
Мнозинството от запитаните специалисти са единодушни, че през тази година отново ще са на мода уменията по програмиране с C/C++, Java, .NET. С оглед новата пазарна обстановка и широкото навлизане на мобилните компютри и умни телефони в ежедневието на гражданите, ще расте търсенето на програмисти, разработващи мобилни приложения за операционни системи Android и iOS. С развитието на технологии като cloud computing и налагането на всичко като услуга (EaaS), уменията за поддръжка при работа в центровете за обработка на данни и изнесени услуги ще са на дневен ред през 2011 г. “Както и през предходните няколко години, най-търсени ще бъдат уменията за програмиране на комерсиални технологии C/C++, Java, .NET. Активните компании в този бранш са основно софтуерни фирми, които изграждат различни продуктови линии като свой основен бизнес, твърди Ангел Маджаров, оперативен мениджър на Talent Hunter. - От друга страна ще има търсене на Data Base администратори и програмисти поради факта, че много проекти за промени и поддръжка на бази данни в момента се насочват към България от Западна и Централна Европа. Има и много текущи проекти за наши банки и телекоми. На трето място бихме класирали търсенето на системни администратори, което ще продължи да бъде с подобни темпове като досега, или с лек спад, въпреки че някои големи компании обявяват нови палнове за експанзия.” Според наблюденията на Маджаров, в последните години системната администрация става все по-сегментирана. Вече рядко се търсят общи системни администратори, които да поддържат от PC-тата до сървърите и телефонните централи. Все повече се търсят хора, които имат ясно профилиране в конкретни части на системната администрация – като системни администратори, които отговарят само за сървърите, други, които са профилирани само в e-mail частта и т.н.


Тази сегментация е много важна и показателна за участието ни на глобалната сцена на ИТ бизнеса, където поради обемите, с които се работи, тяхното професионално профилиране е абсолютна необходимост. “За да бъдем все по-конкурентни като професионалисти, според нас правилният избор е тясното профилиране - и това не касае само ИТ бранша. По този начин ще бъдем отличими от глобалното множество от професионалисти, като най-добри в определени области, за които ще ни търсят”, изтъкна експертът от Talent Hunter. Петко Мирчев, главен финансов директор на Bulwork, не предвижда през 2011 да има съществена промяна на най-търсените умения, а именно Java, .NET., PHP. Новото на пазара според него е това, че вече се търсят позиции с комбинация от две или повече различни умения – например програмист с умения на Java и PHP или системен администратор с познания по Linux и Windows сървъри. Мирчев предполага, че ще се повиши търсенето на програмисти, разработващи върху платформите за мобилни телефони Android и iOS. Отново, както през 2010 г., ще има сравнително слабо търсене на ИТ специалисти без или с малко опит, но ще има известно раздвижване в тази насока.

“Свидетели сме на постепенно изместване на интереса на потребители и разработчици от традиционните десктоп и лаптоп системи към мобилни таблети и смартфони, които да бъдат достъпни по всяко време и навсякъде – при клиенти, у дома, в автомобила, в градски транспорт, на екскурзия, посочва Траян Илиев, главен изпълнителен директор на Intellectual Products & Technologies (IPT). - Очаква се масова инвазия на по-мощни таблети и смартфони с двуядрени процесори с тактова честота от и над 1 GHz (например NVIDIA Tegra 2 и подобни процесори, като този на Samsung Galaxy Tab II), с възможности за пространствена навигация и 3D графика. Затова смятаме, че значително ще се увеличи интересът от страна на клиентите, а оттам и на софтуерните компании към компетентности, свързани с разработката на мобилни приложения за операционни системи Android и iOS.” Друга тенденция в разработката на сървърни и уеб приложения, която ще продължи през 2011 г. според Илиев, е използването на портални сървъри, базирани на стандарти като Portlet 2.0. Портлетната технология позволява лесна интеграция на уеб компоненти от различни разработчици и бизнес партньори в цялостно портално решение. В допълнение получаваме и възможност за удобна персонализация на портала за всеки клиент, като той може да добавя и премахва портлети в зависимост от своите нужди и предпочитания в рамките на предоставените му права, уточни ръководителят на IPT.

Навлизането на нови технологии за масово използване от потребителите ще доведе до развитието на центрове за изнесени услуги, смята Радостина Георгиева, консултант „Постоянни назначения” в Manpower България. Затова според нея най-търсени ще са специалистите по дистанционна поддръжка на компютри и компютърни технологии. Тези специалисти заемат работни позиции в компании, които дистрибутират хардуер или софтуер, като помагат от разстояние на клиенти на компаниите. При този тип специалисти не говорим само за технически умения, но и за добра комуникация, умения за справяне с повече от една задача, както и бързина във вземането на решения, уточни Георгиева. Тя предвижда ключови умения през тази година да са SQL Server database, SharePoint, Exchange server. Друг сегмент от ИТ специалистите, които ще се търсят през 2011-а, ще са .NET, JAVA, MySQL, PHP, С++ разработчици. Според Драгомир Димитров, административен управител на Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА), най-търсените ИТ умения през 2011 г. ще бъдат техническите умения, свързани с писането на приложения (вкл. и уеб-приложения), администрирането на мрежи, поддържащи пренос на глас, видео и безжични мрежи.

Специалистите, занимаващи се с човешкия капитал в Hewlett-Packard България не очакват сериозни промени в тенденциите, които са наблюдавани и през предходната година. Висок ще остане делът на традиционно търсените познания на операционни системи, software development и бази данни. В унисон със световните тенденции може да се очаква увеличение на търсенето в сферата на cloud computing. От SAP Labs посочват няколко текущи тенденции на пазара на софтуер, които ще окажат влияние и върху търсените умения през настоящата година, сред които: oблачните технологии (cloud computing), платформата като услуга (Platform as a Service/PaaS), In-memory технологиите, мобилните устройства (смартфони, таблети) и приложения. С оглед на тези тенденции, от SAP Labs очакват да се повиши търсенето на конкретни умения като виртуализация, разработване на приложения за социалните мрежи, мобилните устройства, както и технологии за по-висока сигурност.


Специалистите по интеграция на решения и бизнес процеси ще стават все по-търсени поради това, че много компании използват софтуерни приложения от различни доставчици. Тези приложения трябва да работят в синхрон. В глобален мащаб има нарастване на подобни интеграционни проекти, което неминуемо ще се отрази и на пазара в България. От SAP Labs предвиждат да растат нуждите от специалистите по поддръжка (support specialists) и бизнес консултантите, което е вследствие на разширяването на пазара на софтуерни услуги и тяхната консумация в глобален мащаб. Търсени ще бъдат и специалистите по бизнес развитие, от които се очаква да анализират и прогнозират нуждите на пазара, както и търсят нови и иновативни начини на разработване на софтуер. “Като цяло високата конкуренция на софтуерния пазар налага нуждата от специалисти с по-комплексни умения - които са не само експерти в разработването на софтуер, но и в дефинирането на самите продукти, както и в хостването и оперирането им, така и прилагащи нови методологии в разработването на софтуер – като Lean и Agile. Търсени ще останат и „традиционните умения” като работа с база данни, мрежови технологии и администриране, SOA (service-oriented architecture) и уеб услуги”, посочиха от SAP Labs.

Очаква се раздвижване на пазара на ИТ кадри през 2011 г.
Едно от най-явните доказателства за несигурната икономическа обстановка, в която се намираха ИКТ специалистите в България през 2010 г., беше намаленият интерес на работодателите към наемане на нови служители – според проучването на Алфа Рисърч делът им бе спаднал двойно спрямо 2009 година (18%). До миналата година специфична особеност през годините беше постоянната липса на достатъчно технологичен персонал и съответно високото търсене на нови ИТ кадри. “Предвиждаме и вече сме свидетели на голямо раздвижване на ИТ пазара през 2011 г., обясни Ангел Маджаров от Talent Hunter. - Очакваме все по-голяма конкуренция за привличането на добрите специалисти в бранша. Темповете и тенденциите, на които ще бъдем свидетели съвсем скоро, ще са същите като през 2006-2007. Ще има осезаем ръст на ИТ проектите и фирмите, които присъстват в България. Самият бранш вече няма да бъде същият, което ще доведе и до промяна в начина на привличането на самите професионалисти, като това ще става все по-трудна работа. Хората вече са предпазливи и все по-често се стремят към работа, в която да намират смисъл и възможност за самоусъвършенстване. Това за съжаление не винаги е лесно, особено в големи аутсорсингови компании, които имат манифактурен принцип на работа, където всеки прави само част от системата, без да има възможност да вижда целия смисъл от продукта, по който работи.” Маджаров отчита и положителна тенденция - много неща вече се измислят и правят от край до край като софтуерни продукти в България и вече не сме само частична брънка от глобалния аутсорсинг.

Това според него е положително за развитието на софтуерния бранш у нас, защото развива родните професионалисти и ги прави готови да подготвят и измислят цялостни решения и системи. “През следващите години големите аутсорсинг компании малко по малко ще продължат своя път на изток, към икономически по-изгодни дестинации, а в България ще се правят по-сложни ИТ проекти, като R&D центрове. Софтуерните фирми от среден тип със собствени продукти ще бъдат все по-привлекателни места за работа. От друга страна България поради интелектуалния си потенциал и многото опитни ИТ специалисти става привлекателна дестинация за изнасяне на Professional Service Centers (вече сме активни участници в изграждането на няколко такива центъра) на различни производители на софтуерни и ИТ решения, които за да имат високо ниво на продуктите и услугите си, предоставят и допълнително техническо консултиране и интеграционна работа на своите клиенти. Такива центрове дават добра възможност за развитие на нашите ИТ специалисти като технически консултанти по значими ИТ решения, функциониращи в мащабни организации в целия свят. След известен застой около икономическата криза, от SAP Labs също очакват по-голяма динамика на пазара, продиктувана както от разширяването на вече опериращи в България международни компании, така и от евентуалното навлизане на нови софтуерни компании, макар и не с голям капацитет.

България все още е атрактивно място за развиване на бизнес и аутсорсинг поради високата квалификация на ИТ специалистите и оптимизираните разходи, уверени са от компанията. Траян Илиев от IPT също очаква, следвайки Америка и Европа, България постепенно да излезе от рецесията. Това според него означава повече инициативи за бизнеса и необходимост от добре подготвени ИТ специалисти. Тези предпоставки допълнително ще увеличат търсенето на качествени обучения, както за начинаещи, така и за напреднали софтуерни разработчици. Друг акцент през 2011 г. ще бъдат мобилните технологии и свързаните с тях компетентности, твърди Илиев. Радостина Георгиева от Manpower България също е оптимистка. “Очаква се раздвижване на заплатите поради намаляващия брой специалисти и невъзможността на по-малките компании да ги привлекат на работа от големите корпорации”, посочи тя. HR специалистите от Hewlett-Packard България очакват във връзка с постепенното стабилизиране на икономиката нарастване на търсенето, но с оглед на факта, че ИТ индустрията беше един от най-слабо засегнатите сектори в страната, тези промени няма да са драстични. Единствено Драгомир Димитров от БАМА остава скептично настроен и предвижда тенденциите на пазара на ИТ кадри от 2010 г. да се запазят.

Фирмени, практически и интерактивни ще са ИТ обученията през 2011 г.
“Търсенето при ИТ обученията през 2011 г. ще е все още доста свито, ще се търсят предимно вътрешно-фирмени обучения на решаващи конкретни проблеми или покриващи специфични технологии. Вероятно ще се появи отново търсенето на обучения с практическа насоченост, както и на младите ИТ специалисти преминали подобни обучения или стажове”, предвижда Петко Мирчев, главен финансов директор на Bulwork. Формите на обучение, които се търсят най-много през тази година според Драгомир Димитров от БАМА са съчетание от присъствено и дистанционно обучение (учебното съдържание да е достъпно в Интернет). Като търсене може би ще се увеличи интересът към ИТ курсовете с оглед постепенното излизане от кризата, посочи експертът. От SAP Labs наблюдават навлизането на предлагане на все повече безплатни обучения. Световни феномени като Khan Academy, например, неминуемо в някакъв момент ще се отразят на пазара на обучения и у нас, посочват от компанията. “През 2011 година очакваме и нарастване на търсенето на персонализирани интерактивни курсове, или хибридни такива (електронни обучения, комбинирани със стандартен тип обучения в зала).

В компанията популярност добиват и начини на обучение като менторство и коучинг”, обясниха от SAP Labs. Засилване на интереса към обучения, свързани както с традиционни платформи за разработка на уеб, сървърни и десктоп приложения, като Java SE и Java EE 6, така и към нови технологии за разработка на мобилни приложения за ОС Android и iOS предвижда ръководителят на обучителната фирма Intellectual Products & Technologies Траян Илиев. Моника Темелкова, мениджър в “НР учебен център”, посочва, че интересът към портфолиото на обучителния център е огромен в началото на 2011 г. и обученията отново са на фокус. Засега най-вече търсени са инструкторските курсове в различни области - технически курсове, свързани с продуктите и решенията на Hewlett-Packard, технически курсове по отношения на партньорските предложения на HP с компании като Oracle, Microsoft, VMware, традиционните ITIL курсове; новите предложения в областта на бизнес курсовете и управлението на проекти. Новата обучителна инициатива на “HP учебен център” е HP SQL Master Academy, която ще обучава в тънкостите на SQL всички заинтересовани не само от България, но и от региона. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X