Кариера

Появи се и българска "Общност на техническите комуникатори"

Владимир Владков

Ваня Кирицова, мениджър „Технически комуникацииНовосъздадената Общност на техническите комуникатори в България (Bulgarian Technical Communicators Community) ще обединява лица, чиято професионална и творческа дейност е тясно свързана с разработката и комуникацията на техническа документация, съобщиха учредителите й. Целта на новата общност е „да развива и утвърждава професията „автор на техническа документация" у нас, да помага за развитието и споделянето на актуални стандарти в професията с фокус върху новите технологии и добрите практики в създаването и комуникирането на качествена техническа документация", допълват от организацията.

Началото на общността е поставено на провелата се през юни т.г. международна конференция за автори на техническа документация, а официалният й старт е през октомври заедно с появата на онлайн платформата techdocr.com. „Интернет сайта на общността позволява ефективна комуникация и обмен на знания между авторите на техническа документация, информационните архитекти, ръководители проекти и широки ИТ специалисти. На него може да бъде намерена актуална информация за местни и европейски събития, нови технологии и стандарти, новини за професията и др. Освен достъп до професионална информация и новини за събития, общността си поставя за цел и да подпомага и ориентира желаещите да се занимават с тази професия у нас", обясняват учредителите. Сред тях са специалистите от VMware България Ваня Кирицова, мениджър „Технически комуникации" във фирмата, Маргарита Станева, старши автор на техническа документация, и авторите на техническа документация Йордан Угринов и Мариана Мирчева.

„Автор на техническа документация е все още нова и непозната професия у нас. По неофициални данни в България има около 100 тесни специалисти или т.нар. технически комуникатори, работещи за най-големите ИТ компании у нас, коментира Ваня Кирицова. - Първото предизвикателство, пред което се изправя общността, е да комуникира стойностите на професията в обществото и да популяризираме нейния принос в цялостната верига по създаване и предлагане на един софтуерен продукт."

Цел на новата общност е да организира ежегодна конференция, на която да бъдат представяни новостите в професията, добри практики в стандартизацията, да бъдат поощрявани новите контакти и обмена на информация.

Първият проект на Общността е свързан с представяне на ИТ компаниите у нас с отдели за автори на техническа документация като потенциални места за кариерно развитие. 

CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X