Кариера

HP атакува Cisco сертифицирането

Владимир Владков

HP обяви тази седмица програма за обучение и сертифициране на ИТ служители, отговарящи за конвергентната корпоративна инфраструктура и преработка на архитектурата в центровете за данни.

Сюзън Ъндърхил е вицепрезидент на HP и отговаря за глобалните обучения и сертифицирания.На конференцията Interop 2010 в Ню Йорк HP представи HP ExpertONE, която е създадена да обучава ИТ екипи за консолидиране, експлоатация и поддръжка на мрежова, съхраняваща, сървърна и софтуерна инфраструктура според препоръките на HP за конвергентна инфраструктура. Инженерите се обучават на техниките от „HP Converged Infrastructure", които „преобразуват техните ИТ среди в отворен, ориентиран към услугите, център за данни с намалена сложност и повишена гъвкавост на бизнеса", твърдят от компанията. Сюзън Ъндърхил е вицепрезидент на HP и отговаря за глобалните обучения и сертифицирания.

Наблюдатели посочват, че HP навлиза в сертифициращите програми за ЦОД в условията на яростните атаки от Cisco решението Unified Computing System. Платформата на Cisco, която интегрира комутация, сървъри, виртуализация и достъп до съхранението на данни, е проектирана да преработи архитектурата на досегашните центрове за данни, включително на онези, които ползват блейд системи на HP, и вече е убедила 1700 клиента да ползват UCS след пускането на решението през юни 2009.

Много от тези 1700 корпоративни клиента се дължат на агресивното наемане на обучени от Cisco специалисти за UCS. Пускането на UCS пък „разведе" дългогодишните партньори Cisco и HP.

Инициативата HP ExpertONE включва и програма „Fast Track", която дава удостоверения на курсистите за техните съществуващи сертификации и опит, включително на онези със сертификати Cisco CCIE и CCNA. Курсовете се предлагат от над 150 обучаващи центъра и академични институции в целия свят, могат да бъдат провеждани онлайн, на място или персонално.

ExpertONE предлага също „Master ASE" (M/ASE)-Converged Infrastructure Architect – програма за обучение и сертифициране, която дава знания за влиянието на новата технологична инфраструктура върху бизнес процесите и възвръщаемостта на инвестициите.

С друг ход, насочен срещу Cisco, HP обяви услуги за мрежово планиране и миграция, с които да позволи на потребителите „да мигрират от парадигмата на един единствен доставчик" към мултивендорна мрежа, която „е два пъти по-бърза и с до 65% по-ниска обща стойност на притежание."

Това мрежово сертифициране може също да бъде преминато чрез „бързата лента" на база на съществуващите „акредитиви", което би намалило времето за обучение със 77%, добавят от HP.

Network World, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X