Кариера

HP взе за президент и CEO бившият CEO на SAP Лео Апотекър

Computer World

Hewlett-Packard избра за свой нов президент и главен изпълнителен директор бившият CEO на SAP Лео Апотекър, който идва на мястото на Марк Хърд, подал оставка през август. Заедно с това към корпорацията като председател без изпълнителни функции се присъединява и Рей Лейн, бивш президент в Oracle. И двете назначения са ефективни от 1 ноември.

Новината е донякъде изненадваща, тъй като се смяташе, че компанията бе фокусирала вниманието си върху вътрешни кандидати, а и Апотекър не бе сочен от индустрията като потенциален избраник. Същевременно обаче за възможен претендент се считаше и Майкъл Капелас, бивш CEO на Compaq. Взетото решение означава, че в HP са отхвърлили две силни вътрешни кандидатури – на Анн Ливъмор, глава на корпоративния бизнес, и Тод Брадли, който ръководи компютърната дивизия.

Апотекър вероятно ще се счита за спорен избор. Той прекара над 20 години в SAP и в крайна сметка стана един от двамата главни изпълнителни директори там през април 2008 г., а след това остана единствения CEO през май 2009 г. Но неговият път на тази позиция не продължи и година, тъй като Апотекър напусна през февруари тази година, понеже надзирателният борд на SAP реши да не подновява договора му.

Според HP обаче Апотекър е бил „движеща сила в превръщането на SAP в най-голямата компания за софтуерни приложения за бизнеса в света”. „Лео е стратегически мислител със страст към технологиите, широк глобален опит и доказана оперативна дисциплина – точно това, което търсим за един CEO, посочват от компанията.

Опитът на Апотекър в софтуерната индустрия също може да е бил решаващ фактор. Бъдещето на HP лежи в някаква степен на разширяването на софтуерното портфолио на компанията, за да може тя по-добре да се конкурира с IBM и Oracle, смята Рей Уанг, партньор в компанията за технологични косултации и анализи Altimeter Group. HP се нуждаеше от технологичен лидер, някой, който е управлявал бизнес за милиарди долари, някой, който има глобална перспектива и софтуерна перспектива, която да помогне на компанията да навлезе по-дълбоко в софтуерния бизнес и няма много свобони хора като него”,  казва той, добавяйки, че Hewlett-Packard верояно ще търси партньори и компании за придобиване в софтуерния бизнес, особено тазкива с по-голяма облачна ориентация. „Винаги е имало слухове за придобиването на SAP, но една SaaS-ориентирана компания като Salesforce.com ще е по-вероятен избор”, добавя Уанг.

HP е без постоянен CEO от първата седмица на август, когато Марк Хърд напусна след като актрисата Джоди Фостът, която е работила за компанията като маркетинг контркатор, го обвини в сексуален тормоз. В HP решиха, че Хърд не е нарушил корпоративните правила, но го набедиха за това, че е пазил в тайна връзката си с Фостър и за попълването на неверни разходни отчети, за да я прикрие. Вследствие на това ръководството бе поето временно от главният финансов директор Кейти Лесджак.

Странното оттегляне на прикова вниманието на индустрията за известно време и поради факта, че главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън застана на страната Хърд и нарече бордът на HP „страхливци”. Само няколко седмици по-късно Oracle назначи Хърд за съпрезидент и го направи част от борда на директорите. След този ход HP започна дело срещу Хърд с мотива, че той няма да може да върши новата си работа без да наруши споразумението за конфиденциалност, подписано с компанията. Двете корпорации обаче бързо уредиха спора без да обявяват как точно е станало това.

Прощаването с Хърд не отклони HP от намеренията за придобиване. Така през септември компанията надви Dell в борбата за купуването на 3PAR с оферта от $2,35 млрд.. Едва две седмици по-късно корпорацията придоби и производителя на решения за сигурност ArcSight за $1,5 млрд.

IDG News Service (Сан Франциско)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X