Кариера

До месец в България ще се въведе програмата на Cisco “Институт за предприемачи”

Computer World

Меморандумът бе подписан от министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Александър Цветков и Дейл Милър, управляващ директор на Сиско за Централна и Източна ЕвропаНа 16 септември Cisco Systems България и Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията подписаха меморандум, с който мрежовият гигант се ангажира да предостави онлайн платформа (съдържание и ресурси) за образователни програми, насочени към бизнеса за развиване на предприемаческите способности и управленски умения, както и към повишаване на квалификацията на държавната администрация. След успешния опит със Cisco Мрежова Академия в България, компанията ще стартира програмата на Cisco “Институт за предприемачи”. “Програмата покрива два основни аспекта – подготовка за усвояване на бизнес знания за частния сектор по учебни програми, разработени с водещи институти като университетите Cornell и Stanford, които осигуряват учебно съдържание и образователни ресурси в рамките на глобалната програма “Cisco Entrepreneur Institute”, и обучения за публичния сектор по специална програма, адаптирана за потребностите на държавната администрация. Това ще стане на база акредитации, като ще работим с водещи образователни институти, включващи освен университети, също неправителствени организации и организации с практически опит в работата и координирането на бизнеса”, поясни Борислав Димитров, управляващ директор на Cisco България. Всяко училище, компания или организация може да бъде сертифицирана, за да използва ресурсите по програмата.

“Това обучение е свързано с новата глобална Интернет икономика, то е обучение по предприемачество, съобразено с новите технологии и с новата даденост в съвременния свят”, обясни Петър Иванов, генерален мениджър на Cisco за Централна Европа.

В допълнение, на МТИТС ще бъдат предоставени добри практики за ползите от въвеждането на информационни и комуникационни технологии с цел ускоряване на икономическото развитие и подобряване обмена на информация между институциите, бизнеса и гражданите. Меморандумът не обвързва финансово МТИТС. Обучителните програми, предоставени от Cisco, ще се осигурят на министерството и държавните служители ще преминават безплатно през курсовете.

Към април тази година обучителните центрове и местните институти по програмата Cisco Entrepreneur Institute са били в готовност да обучават участници в 33 държави по света, сред които са и Македония, Сърбия, Румъния, Хърватска, Полша, Унгария, Турция, Русия, Украйна, Испания, и Обединеното кралство.

“Това е основата на едно много добро сътрудничество между гиганта Cisco Systems и МТИТС за обучението на администрацията и ползването на добри световни практики. Изграждането на електронното управление е една от стратегическите цели на българското правителството. За реализирането на този проект са ни необходими добре подготвени обучени кадри и добрите световни практики за оптимизирането на технологичните мрежи. Затова отчитам като положителен факт този меморадум, той е част от политиката на прозрачност на министерството и на правителството като цяло”, заяви при подписването на документа министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Александър Цветанов.

“Това е поредна стъпка, с която Cisco навлиза в българската действителност. В България присъстваме от над 10 г. и тук за нас работят повече от 100 специалиста. Гледаме на меморандума като на вълнуваща рамка за нашата публична и частна дейност. Тя ще даде възможност на Cisco и на българското правителство да се придвижи напред в определени инициативи. Двата основни стълба на партньорството са образованието и трансфера на знания. Програмата на Cisco “Мрежова Академия” е въведена в България през 1999 г. и в момента обучава над 3000 студенти годишно в 50 академии в цялата страна, като за последните 5 години сме обучили около 14 000 студенти. Гледайки в бъдещето, с меморандума ще започнем и Институт по предприемачество на Cisco. Тази програма ще подпомогне обучението на мениджъри и бизнесмени. Ще работим с МТИТС и с правителството за споделянето и прехвърляне на знание”, заяви Дейл Гелър, управляващ директор на Cisco за Централна и Източна Европа.


Според заместник-министъра на транспорта, ИТ и съобщенията Първан Русинов, в Стратегията за е-управление е заложена темата институционално изграждане, в която изключително широко е засегнат въпросът за повишаване на административния капацитет. “Това е тема, която се отчита във всички доклади и от всички анализатори все още като слабо звено. Програмата, която ще се развие на база на Стратегията за е-управление ще даде и конкретните стъпки, които ще се предприемат в държавата. Днес поставяме едно начало - тук става дума за обучение на ключови служители, колкото да се осигури по-гладко функциониране на процесите и на проектите в администрацията. Това е предизвикателство към държавата и заедно с отговорните ведомства и в частност – Института за публична администрация ще търсим форми на сътрудничество, които да могат просто да пренесат този ефект върху все по-широк кръг от служители”, каза Русинов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X