Кариера

Стивън Елъп от Microsoft става CEO на Nokia

Computer World

Nokia избра за свой нов главен изпълнителен директор Стивън Елъп, президент на групата за бизнес софтуер в Microsoft. Назначението ще влезе в сила на 21 септември, а ден по-рано настоящият CEO на финландската компания Олли-Пекка Калласвуо ще се оттегли от поста си. Калласвуо обаче вече загуби мястото си в борда на директорите.

Промяната идва при ситуация време, в която производителят се изправя срещу силна конкуренция от страна на съперници като Apple и Research in Motion. Въпреки че Nokia продължава да се радва на добри продажби при телефоните от нисък клас, анализаторите определят линията от смартфони на компанията като слаба в сравнение с други марки.

За последната изминала фискална четвъртина от април до юни финландският гигант отбеляза спад на печалбата от 40% на годишна основа до €227 млн., което бе значително по-малко от очакванията на анализаторите. Продажбите на мобилни телефони също бяха слаби с 111,1 млн. броя.

Времето е подходящо за ускоряване на обновлението на фирмата, за привличане на ново изпълнително ръководство с различни умения и силни страни, за да се поведе успеха на компанията, казва Йорма Оллила, председател на Nokia. - Бордът на Nokia вярва, че Стивън има правилния индустриален опит и лидерските умения, да разкрие пълния потенциал на Nokia. Неговата силна софтуерна среда и доказаните му умения в управлението на промяната ще бъдат ценни активи при усилията ни за трансформация на компанията."

Елъп ще внесе в Nokia богатство от мениджърски опит от мултимедийния сектор. На настоящата си позиция в Microsoft той отговаря за Office системите и има голям принос в оформянето на цялостната стратегия на корпорацията. Преди това е служил като главен оперативен директор в Juniper Networks, както и като президент на глобалните полеви операции в Adobe Systems. Бил е и президент и CEO на Macromedia преди нейното придобиване от страна на Adobe през 2005 г.

IDG News Service (Токио)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X