Кариера

Бившият шеф на MySQL Мартен Микос стана CEO в Eucalyptus Systems

Computer World

Мартен Микос, дългогодишният главен изпълнителен директор на шведската фирма MySQL, създала едноименната система за управление на база данни, който и продаде компанията на Sun Microsystems за $1 млрд. през 2008 г., стана главен изпълнителен директор на Eucalyptus Systems.

В Eucalyptus Systems Микос наследява Уди Ролинс, който бе преназначен като главен финансов директор. Ролинс е казал, че Микос ще помогне в превръщането на компанията от „начинаеща в устойчив пазарен лидер".

Микос всъщност остава в света на отворения код, но се пренася в една нова компютинг тенденция - облачните изчисления. Eucalyptus Systems работят върху софтуерна платформа с отворен код за изграждането на частни облаци, в които натоварванията могат да се прехвърлят през различни системи за максимална ефективност.

Продуктът на компанията се използва като облачна платформа за Ubuntu Enterprise Cloud - софтуерен пакет, включващ ОС с отворен код на Ubuntu. Също така той е проектиран да работи гладко с Amazon Web Services и с други услуги от публични облаци.

Eucalyptus Systems има брилянтен екип, високо напреднала технология с отворен код и ранна преднина на пазар с масивни глобални възможности - всички съставки на голямото влияние", казва Микос.

Частният и хибридният облачен компютинг са бъдещето на корпоративните ИТ, но за да достигнат този потенциал, облачните изчисления ще трябва да бъдат изградени със софтуер с отворен код като Eucalyptus, смята той.

Мартен Микос беше CEO на MySQL седем години и имаше важна роля в превръщането на продукта на компанията в най-широко използваната система за управление на база данни. След придобиването от страна на Sun Microsystem той работи като ръководител на групата за бази данни в Sun, но напусна в началото на 2009 г. докато беше в Sun Микос имаше кратки публични търкания с Майкъл „Монти" Видениус - първоначалния разработчик на MySQL - който се оплака, че Микос е пускал софтуера твърде бързо и се е концетрирал повече върху скоростта, отколкото върху качеството. По-късно Микос заяви, че „малко дебати никога не вредят. Това е част от компанията за отворен код."

След оттеглянето от Sun около Микос настана затишие, въпреки че миналата година се присъедини към борда на директорите в RightScale, разработваща платформа за управление на облаци.

Началото на Eucalyptus Systems е поставено в Университета на Калифорния, Санта Барбара, под формата на проект за разработването на платформа за широкомащабни, дистрибутирани компютинг проекти.

IDG News Service (Сан Франциско)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X