Кариера

8 начина за кандидатите за работа да опознаят корпоративната култура на потенциалния си работодател

Computer World

“При редките възможности за работа в днешни дни, търсещите занятие са под изключителен натиск да впечатлят мениджърите по време на интервютата за работа. Всъщност, те са толкова увлечени от задачата да направят добро впечатление, че за кандидатите за свободни позиции е лесно да забравят, че интервюто за работа остава именно техният шанс да оценят корпоративната култура на потенциалния работодател и да решат дали тази работна среда ще им допада”, казва Ванеса Хол, автор на “Истината за доверието в бизнеса” (The Truth About Trust in Business – Emerald Book Company, 2009), цитирана от Меридит Левинсън от щатското издание на CIO. “Нещо повече, продължава Хол, – търсещите работа може да се изкушат да приемат каквото и да е предложение за работа, независимо от индикациите, че даден работодател не е подходящият за тях”. Неотчитането на корпоративната култура в работодателските организации е грешка в търсенето на работа, твърдят експерти от компании за подбор и кариерни консултации.

Кандидатите рискуват да приемат работа в компания, която не е подходяща за тях, което ги прави нещастни и твърде скоро те отново се оказват на пазара на кадри — било защото те не са издържали във фирмата и са напуснали, било защото работодателят им е усетил несъответствието и е прекратил трудовите правоотношения с тях. “И в двата случая ситуацията е губеща за търсещия работа, обяснява Едуард Лоулър, професор в Училището по бизнес “Маршал” (Marshall School of Business) към Университета на Южна Калифорния и автор на “Талант: превръщането на хората във ваше конкурентно предимство” (Talent: Making People Your Competitive Advantage - Jossey Bass, 2008.) "Наличието на досиета с уволнени или освободени служители за кратък период от време не помага на служителя", допълва той. “От друга страна, ако търсещият работа проучи корпоративната култура на работодателя и открие в нейно лице организация, която пасва на неговата индивидуалност, работен стил и ценности, не само има по-големи шансове да му предложат работа, но и е по-голяма вероятността да пожъне успехи в тази организация”, убедена е Хол. А с успеха идва и сигурността на работното място (поне на теория).

Нещо повече, търсещите работа, които проявяват интерес по отношение на фирмената култура по време на интервюто за работа, правят по-добро впечатление на ръководителите “Подбор и назначения”, отколкото онези, които не задават подобни въпроси или които питат единствено за възможностите си за кариерно развитие, твърди Хол. "Мениджърите, които провеждат интервютата за работа, оценяват кандидати, които са подготвени и наистина проверяват дали обсъжданата възможност е подходящата за тях," допълва специалистката. CIO.com представя следните 8 съвета за намирането на развиващ се и перспективен работодател:

1. Проверка в Интернет - преди интервюто за работа проверете уебсайта на потенциалния работодател, съветва специалистката Илайн Варелас, управляващ партньор в Keystone Partners - фирма за управление на кариерата и обучения за ръководен персонал. Снимките на ръководителите в компанията, както и откровения на служители относно работата в организацията, могат да ви насочат дали работодателят се грижи за работниците и иска да осигури фирмата му да е желано място. Естествено, фотографии на усмихнати хора и бляскави изказвания за фирмата може да се окажат единствено PR усилия за прикриването на неприятна работна среда.

2. Процесът на подбор в компанията
- обърнете внимание на това кой ви се обажда по телефона, за да уговори интервю за работа с вас и по какъв начин се обръща към вас, съветва Варелас. Ако обаждането идва директно от ръководителя “Назначения”, това може да индикира откритост и липса на йерархичност и бюрократщина в компанията. Другият вариант е да показва, че HR мениджърът разполага с прекалено много свободно време или респективно че има прекалено много отговорности.

5. Организационна култура – Варелас препоръчва да питате всеки по време на интервюто си как би описал организационната култура. Звучат ли отговорите като заучени фрази, или напротив – смислени и конкретни са? Специалистката съветва и да отправите въпрос към всеки от колко време работи в компанията, за да получите яснота за текучеството във фирмата. "Ако разговаряте със служител, който работи в продължение на над 5 г. в организацията, помолете го да сподели с вас дали за този период организационната култура се е променила", казва Варелас.

6. Ценности на организацията – Ванеса Хол препоръчва на търсещите работа да питат какви са ценностите на компанията и по-конкретно, по какъв начин работодателят демонстрира тези ценности всекидневно и как създава усещането на персонала за обвързаност и съпричастност към тези ценности. Хол съветва да се повдига и въпроса какъв мениджърски стил и процеси прилагат ръководителите “Назначения”, за да си осигурите нужната информация.

7. Данни от проучвания на служителите
- Едуард Лоулър отправя съвет да се изискат ако е възможно от HR мениджъра или ръководителя “Назначения” данни от проучвания сред служителите – например за удовлетвореността им от работата. "Може да е малко неудобно да се пита за това, но подобни данни са най-обективните, които можете да получите".

8. Професионално развитие – “научете повече за възможностите си за професионално развитие, съветва Варелас. - Ако компанията осигурява обучения, значи инвестициите в кадри са сред организационните ценности. Питайте и какви са опциите за повишение”, допълва специалистката. Според Варелас, важно е при оценката си кандидатът за работа да може да разграничи фирмената култура от културата, създадена от мениджъра. "Може да имате страхотен мениджър в лоша организационна култура, което да ограничава ръководителя, както и обратния вариант", изтъква експертката. Тя посочва, че най-ефективният път за отличаване на двете, е да се говори с настоящи и бивши служители, които да споделят опита си в компанията и дали мислят, че корпоративната култура е различна по направления, отдели и бизнес звена. Хол пък препоръчва обратната връзка от настоящи и бивши кадри, независимо от това, което е получил кандидатстващият за свободната позиция от мениджъра “Подбор”. картинки – папка кариери
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X