Кариера

Вече сте ИТ без работа – а сега накъде?

Computer World

В момента на пазара на труда в глобален план има много безработни. Въпросът е, как оттук-нататък останалите без работа ще използват цялото си налично свободно време, особено ако са били заети в ИТ сектора?

“Бил съм безработен няколко пъти в живота си, и винаги съм използвал това време, за да усъвършенствам уменията си, пише Шон Маккаун в статията си за InfoWorld. – Само защото не ходите в офиса всеки ден, това не означава, че трябва да преустановите всякакви дейности. Една от най-големите грешки, които хората правят, докато чакат следващото си занятие, е да седят и да не правят нищо. После, когато най-после бъдат поканени на важно интервю за технологична позиция, те трябва да се подготвят в последния момент. Така не се върши работа.

Правилният ход в такава ситуация е да живеете в постоянен режим на готовност. Не трябва да учите постоянно, но определено трябва да отделяте по два до три часа всеки ден. Ще бъдете изненадан колко голямо значение може да има да бъдете технически опитен и вещ, когато дойде време за интервюто.
Ето и предложението на Шон Маккаун за график за тричасови ежедневни обучения.

1 час: Учете основи на SQL.
Преговорете материала, който вече знаете, и затвърдете познанията си по отделните теми. Използвайте това време, за да запомните синтаксис, да практикувате приложения, и да научите по-задълбочено принципите на темите, които вече знаете. Те са сърцевината на познанията ви, така че третирайте ги като такива.

1 час: Научавайте по нещо ново.
Това е чудесно време, за да навлезете в дълбините на XML, SSIS, BI технологиите, Service Broker, и т.н. Макар тези технологии да са безкрайно много, използвайте ги, за да ви помогнат да се приземите на ново работно място. Не си губете времето в придобиване на Linux администраторски умения, ако имате опит с Microsoft технологии и приложения. Можете обаче да инвестирате време в запознаване с HTML, .Net, или който и да е от другите технологии, с които ще се сблъскате като Microsoft специалист.

1 час: Приложете уменията си в конкретен проект.
Ако учите .Net, напишете .Net приложение, което да управлява покупките ви, входящата ви поща, TV програмите, приложно меню за семейството ви – няма значение какво. Програмирайте нещо, от което наистина имате нужда, но се опитайте да съчетаете новите и старите си умения в малко практически опит. Това не само ще ви държи заети, но и ще ви запази във форма.

Недейте да зазубряте отговорите за интервютата си. Правете практически опити със свои приятели или с членове на семейството, като отговаряте на трудни въпроси. Можете да намерите списък с тежки въпроси за интервюта в Мрежата. Ако имате възможност, заснемайте клипчета с индивидуалното си представяне, гледайте ги и въдете най-лошият си критик. Прилагането на линк към ваше видео с отговори на въпроси за интервю в към автобиографията ви също е много силен коз и може да ви донесе неочаквано висок интерес от страна на работодателите.

Ако по принцип блогвате, не прекратявайте тази активност поради факта, че сте останали без работа. Напротив – блогвайте повече. Не се оставяйте бездеен, така че когато ви се обадят от агенция за подбор на кадри и ви назначат дата за интервю, да изпаднете в ужас и притеснение от факта, че не сте се занимавали с нищо в продължение на 6 седмици. Не допускайте това.

Когато сте останали без работа, ако не се самомотивирате или не се заемете с писането на технологични проекти за собствени нужди, предложете услугите си на благотворително дружество и свършете работа за тях. Сделката е взаимноизгодна – вие ще натрупате ценен опит, а организация ще спечели доброволец. Изберете си конкретен бизнес – например ресторант, обяснете, че сте ИТ специалист, който е останал без работа, но държи да поддържа уменията си, и ги помолете да ви дадат възможност да напишете безплатно уебсайта им.
Във всички случаи, не се примирявайте с положението си на безработен, а работете над себе си и над усъвършенстване на уменията си. Трябва да сте най-добрият и най-подготвеният кандидат, когато ви се отвори възможност за нова работа. Затова, бъдете готов по всяко време.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X