Кариера

HP отвори у нас най-големия си образователен център за региона

Computer World

HP отвори в България модерен и оборудван с висок клас техника образователен център, който е най-големият в Югоизточна Европа. Инвестицията в него е на стойност близо 1 млн. лева. HP Education Center заема целия партерен етаж в новата офис-сграда на HP в бизнес-център "Камбаните" (бившата сграда на Hyundai).
Центърът е оборудван с модерен хардуер и софтуер - HP Blade System, VMWare, HP-UX, HP Integrity, Linux, Storage, SAN. Над 100 сертифицирани инструктори имат готовност да споделят знанията си в българския образователен център.Технически, но и бизнес-обученияМая Христова, мениджър обучителни услуги в HP България

Техническите обучения в сферата на HP технологиите без съмнение ще са едно от основните направления в портфолиото, което новият обучителен център ще предложи. „Все пак ние най-добре познаваме HP технологиите", обясни Мая Христова, мениджър обучителни услуги в HP България. Но не само за HP технологии ще се говори в залите за тренинг. Софийският HP Education Center ще предлага и курсове за бизнес-умения, вкл. такива за управление на ИТ услуги и ITIL. „Един от най-големите проблеми пред ИТ хората днес са бизнес-познанията. В контекста на икономическата криза много кадърни ИТ директори загубиха работата си само защото не говорят езика на бизнеса", обясни Ивона Дмочовска, директор HP Education за Централна и Източна Европа.
Освен технически и бизнес-обучения, новият център ще предлага и курсове за технологии на VMWare и Microsoft. HP Education Center е оторизиран и от двете големи корпорации. Той ще предлага голяма част от обучителните портфолиа на VMWare и Microsoft, като целта е да се „затвори цикълът" от знания, необходими на потребителските организации за изграждане и цялостно управление на ИТ инфраструктури.
Портфолиото де факто е същото, което се предлага във всички останали обучителни центрове на HP по света, посочи Дмочовска.
В процеса на обучение в софийския център ще се ползват някои хардуерни модели, които физически са разположени в някой друг от европейските обучителни центрове на HP (напр. във Франция, Германия), но се достъпват чрез високоскоростна и защитена връзка така, сякаш са в локалното сървърно отделение. Това са т. нар. HP Virtual Labs, но „те не са виртуални, а съвсем реални", пошегува се Ивона Дмочовска. Подходът се налага, тъй като не е възможно във всеки от 80-те образователни центъра в глобален мащаб да има пълен набор от всички HP инфраструктурни решения - все пак това са обемисти и скъпи машини. Затова част от корпоративните технологии ще се използват виртуално.

Целеви потребители


Ивона Дмочовска, директор HP Education за Централна и Източна Европа

Новият HP Education Center в София е насочен към три групи потребители. Първата са клиентите на HP, които имат нужда да обучат ИТ екипите си и да усъвършенстват наличните им познания и умения. В процеса на развитие и разрастване те често изпращат новоназначени свои ИТ служители на курсове в центровете на HP, сподели Ивона Дмочовска. Другите две целеви групи са съответно служителите на самата HP и фирмите-партньори на компанията.
HP има 80 образователни центъра по света и практиката в тях показва, че около 90% от техните посетители са служители на организации-потребители на HP технологиите, посочи още Дмочовска. Клиентите на HP са основна целева група и за софийския обучителен център, разкри Мая Христова. Според нея обаче партньорите също ще са сериозен потребител на образователните услуги на софийския HP Education Center. С пускането на центъра у нас ще идват партньорски организации от целия регион на Югоизточна Европа, за да обучават служителите си. Досега за тази цел трябваше или те да пътуват доста до далечни дестинации, или самата HP да изпраща на място при всеки отделен клиент свои лектори, обясни Ивона Дмочовска. В някои случаи, когато е необходимо тренировъчно оборудване, но клиентът не разполага със свободна ИТ техника, се е случвало HP да изпраща на място и машини за целите на обучението.

Самите служители на HP у нас също представляват голям бъдещ клиент на обучителния център. Към момента в HP Global Delivery центъра в София работят около 1500-1600 ИТ специалисти. Броят им продължава да се увеличава, разкри Ираван Хира, генерален директор на HP България.

Онлайн и офлайн
Портфолиото на образователния център включва различни начини на доставяне на обученията. Освен стандартните курсове в класна стая с лектор и студенти на бюра, възможни са и сценарии с виртуални зали за курсове, виртуални лаборатории, e-learning самоподготовка, уеб-базирани тренинги, както и кустомизирани лекционни сесии и тренинги за конкретни клиенти със специфични потребности. Една от гордостите на местния екип е възможността за дистанционна работа директно с HP Labs в САЩ.
Друга гордост на HP Education Center в София са предлаганите бизнес-симулации за клиенти. Чрез тях те да могат да осмислят каква е нуждата от конкретни курсове, както и да се справят с текущи казуси като например формирането на екипен дух.

Инвестиция в знание


Ираван Хира, генерален директор на HP България

За създаването на обучителния център HP е инвестирала близо 1 млн. лв. Откриването му допълва усилията на компанията за повишаване на квалификацията на ИТ кадрите, които до момента са увенчани с партньорства с три от водещите университети с технологична насоченост у нас - Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Орхидски" и Нов български университет.
„В днешните трудни икономически времена не е лесно да се направи инвестиция от 1 млн. лева, но ние гледаме напред и вярваме че това е важно за нас и за икономическото развитие на страната," коментира Ираван Хира. Той припомни, че съвсем неотдавна много от бизнес-организациите, яхнали вълната на възхода на фона на добрата икономическа обстановка, изпитаха острия проблем с липсата на квалифицирани кадри. Не бива да допускаме това да ни пречи отново, убеден е Хира. „Затова решихме да инвестираме в център за професионална квалификация, така че българските специалисти да могат да добиват знания и умения, за да допринасят за развитието на икономиката". Освен за самите ИТ специалисти, центърът ще бъде полезен и за партньорите на корпорацията. Той трябва да им помогне да повишат своята квалификация и конкурентоспособност, така че да са в състояние да помагат на своите клиенти по-бързо и по-лесно да възвръщат своите инвестиции.
Като цяло курсовете са едно от важните направления в дейността на голямата технологична фирма. По думите на Мая Христова, всяка година около 200 000 души преминават обучения в HP. Ежегодно се провеждат над 650 планови курса, които са с разписани отрано графици и могат да се проверят на сайта за планиране на HP курсове. Над 500 професионални преподаватели на компанията кръстосват 80-те обучителни центрове постоянно. От тях над 100 инструктора вече имат готовност да споделят знанията си в българския образователен център. Голяма част са чуждестранни лектори, но има и много български, висококвалифицирани преподаватели, подчерта Хира.
Всички курсисти, преминали тренинг в новия център, ще са сертифицирани с HP Education Certificate за гаранция на качеството на обучение. Освен това по отношение на бизнес-уменията те могат да се явят във всеки независими сертификационен център по ITIL, за да защитят такъв сертификат.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X