Бизнес

Алтерко с 91% ръст на приходите от продажба на устройства в началото на 2021

Александър Главчев

91% ръст в приходите от продажба на устройства за първото тримесечие на 2021 г. на консолидирана база спрямо същия период на 2020 г. сочат предварителни данни, публикувани от "Алтерко" АД. От компанията посочват, че основна част от приходите са формирани от продажби на устройства от серията за автоматизация на дома Shelly, приходите от които са нараснали със 114%. Общият брой на продадени устройства от бранда е 610 664 в световен мащаб, от които 594 251 бр. на европейския и 16 413 бр. на американския пазар. Предстои дружеството да оповести окончателни данни за първото тримесечие на 2021 г. на консолидирана база до края на месец май 2021 г.

През февруари тази година Алтерко Роботикс, част от технологичното дружество, представи своя революционен сензор за движение Shelly Motion - първия Wi-Fi сензор с възможност за 24/7 интернет свързаност и с живот на батерията повече от 1 година. По-малко от 24 часа след официалното представяне на устройството всички първоначално произведени 10 000 бройки бяха поръчани от потребители по целия свят. Компанията продължава да разраства портфолиото си, като скоро предвижда лансирането на нови устройства от професионалната серия на Shelly, както и категориите Plug&Play и смарт осветление.

Малко по-рано през тази година дружеството отчете 94% ръст на консолидираната нетна печалба към края на четвъртото тримесечие за 2020 спрямо 2019 г., възлизаща на 13,9 млн. лева.

"Обещанието, което си дадохме в края на изминалата година, беше да продължим с усилената работа и стремежа си към постоянно развитие. В края на първото тримесечие мога да кажа, че постигнатите резултати свидетелстват именно за това. Въпреки непредвидимите условия, в които ни поставя световната пандемия, продължаваме да доказваме устойчивостта на нашия бизнес. Увеличаващият се брой продадени устройства по света е показателен за това, че "Алтерко" все по-уверено и с все по-бързи темпове се превръща във водещ фактор на световния IoT пазар" - коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Алтерко" АД.

Друг успех е влизането на дружеството в индекса на Българската Фондова Борса SOFIX, което се случи на 22 март 2021 г. Новината дойде два месеца, след като компанията обяви, че стартира процедура по листване на акциите на "Алтерко" АД и на Франкфуртската фондова борса на база на увеличаващия се инвеститорски интерес.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X