Бизнес

Milestone Systems с 9% спад на оперативния доход

Александър Главчев

Нетни приходи в размер на 136,4 млн. евро (1 милиард датски крони) отчита Milestone Systems през 2020 г. Това се равнява на 1% спад в сравнение с 2019 г., когато компанията отчете рекордна година и ръст на приходите, отбелязват от датската компания. Също така през миналата година отбелязва и понижение от 9% в оперативния си доход (EBIT), който е достигнал 15 млн. евро. Понижението е в резултат от въздействието на пандемията върху продажбите, в комбинация с инвестициите, които компанията прави. Инвестициите са в две направления - развитие и създаване на нови работни позиции, които целят да стимулират бъдещ растеж.

Занапред Milestone Systems е разработила план за справяне с ефектите от Covid-19, силен фокус върху задържането на служители и въвеждането на нови начини за сътрудничество с партньори. Подчертава се, че в България местният екип по продажби се е увеличил двойно, за да отговори на нарастващото търсене. Той отговаря както за проектите на родна почва, така и за проекти в останалите държави от Централна и Източна Европа и Русия. Наблюдава се нарастващо търсене в 3 основни сектора: държавния, производствения и индустриалния.

Индустрията се развива бързо и през 2021 компанията в България планира да увеличи капацитета на своите R&D отдели с близо 15%.

"Предвид предизвикателната ситуация, годишният ни резултат е успешен, постигнат от хората ни, без които дългосрочният растеж би бил невъзможен. Бързо адаптирахме начина, по който управляваме компанията и открихме нови методи да подкрепяме мрежата си от партньори. Тази устойчивост, в комбинация с адаптивността на служителите и партньорите, ни помогна да посрещнем трудната година", сподели изпълнителният директор на Milestone Systems Томас Йенсен.

Грижа за служителите

През 2020 г. една от основните ценности на Майлстоун - да поставя служителите на първо място, бива тествана многократно. За компанията е от ключово значение да избегне преструктуриране, като същевременно цели да стимулира служителите да се чувстват част от екипа и да останат мотивирани. За да постигне това, Milestone стартира инициативата "Grow Together". Тя е фокусирана върху менталното и физическото здраве на служителите. Насърчава споделянето на знания за физически упражнения, здравословно хранене и пълноценна почивка. Въпреки Covid-19 пандемията, компанията изпълнява амбицията си да инвестира в развитието на служителите и увеличава броя на служителите с 69 - до общо 934 човека в глобален мащаб към края на 2020 г.

Повече подкрепа за партньори

Мрежата от дистрибутори и технологични партньори е ядрото на отворената платформа за видео технология на Milestone Sysrems. Когато пандемията настъпва, компанията оптимизира начина, по който подкрепя партньорите си, за да ги подпомогне да продължат да продават решенията на компанията. Продуктовите обучения преминават във виртуална среда, като уебинарите привличат хиляди партньори. Чрез кампанията Milestone Care компанията помага на своите партньори да продължават да поддържат бизнес отношения с клиентите си, без да се налага да бъдат физически на едно място.

Гледайки напред, изпълнителният директор Йенсен очаква още предизвикателства, но и няма търпение да види как се реализират плановете на Milestone Systems за продължителен растеж. "Covid-19 донесе несигурност и непредсказуемост през 2020 г. Пандемията все още не е зад гърба ни, така че предвиждаме както предизвикателства, така и възможности. Убедени сме, че със стабилния ни план за справяне с Covid-19, 2021 г. ще бъде поредната година на растеж за Milestone Systems", добави той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X