Бизнес

Oracle загуби 11-годишно дело заради използването на Java в Android

Александър Главчев

Интернет гигантът Google спечели продължило 11 години дело, свързано с Java и Android срещу Oracle. През 2010 г. Oracle подаде иск срещу Google с обвинение за незаконно използване на Java API в мобилната си операционна система Android.

Върховният съд на САЩ сложи край на дългосрочния спор, като постанови, че използването на Java API представлява така наречената "честна употреба". Ако случаят беше решен в полза на Oracle, която все още не е притежавала технологията по време на разработката на Android, то Google можеше да загуби почти 10 млрд. долара.

Google използва Java API в кода на Android, като е заимствала около 11,5 хил. реда от него. От една страна, това е много, но общото количество API код надвишава 2,86 млн. реда, тоест Google е копирала само 0,4% от него. Върховният съд счете този обем за недостатъчен, за да признае вината на интернет гиганта, допълвайки, че тези 11,5 хил. реда са неразривно свързани с кода на Android, към който Oracle няма нищо общо.

Java е обектно-ориентиран език за програмиране, разработен през 1995 г. от Sun Microsystems. 15 години по-късно компанията става собственост на Oracle, която плати за нея 7,4 млрд. долара през 2010 г. По този начин Oracle придоби и нейната интелектуална собственост, включително някои от патентите за Java.

Веднага след това Oracle обяви, че Google изгражда Android върху Java от средата на 2000-те години и че не е плащала за използването на чужди разработки.

Oracle се обърна към съда за Северния окръг на Калифорния (САЩ) като в иска бе посочено, че Google е нарушила седем нейни патента. Списъкът включва такива с номера: 7426720 (техника за динамично предварително зареждане на класове чрез клониране на области от паметта от основния работен поток), 6061520 (техника за извършване на статична инициализация), 6192476 (контрол на достъпа до ресурси), 6910205 (използване на хибридни виртуални и машинни инструкции при интерпретиране на функционален код), 6125447 (защита на домейна за осигуряване на сигурността на компютърна система), 5966702 (метод и изпълнение на предварителна обработка и пакетиране на файлове с класове) и RE38104 (метод и внедряване препратки към данни в генериран код).

През април 2012 г. бе постановено, че интернет гигантът е нарушил патенти на Oracle, но само по един пункт от четири, касаещи прякото използване на Java в Android. Паралелно съдът реши, че използването на API не е нарушение на авторските права на техните разработчици, с което отхвърли основното твърдение на Oracle.

Google незабавно се обърна към Апелативния съд във Вашингтон, за да преразгледа решението на Калифорнийския съд. Разследването продължи и през май 2014 и жалбата бе уважена.

След това, през октомври 2014 г., Google поиска от Върховния съд на САЩ да преразгледа изцяло случая и напълно да отмени първоначалното решение, но получи отказ. Две години по-късно, през май 2016 г., компанията все пак бе оправдана от съд в Сан Франциско. По това време Oracle вече искаше 9,3 млрд. долара от гиганта вместо първоначалните 6,1 млрд.

През март 2018 г. Апелативният съд на САЩ постанови, че Google е прекалила с използването на Java при разработването на Android и наистина е нарушила авторските права на Oracle. За да се определи окончателния размер на глобата делото бе върнато в Калифорнийския съд, откъдето през 2010 г. започнаха съдебни спорове между двете организации.

Google отново обжалва пред Върховния съд и този път там бе взето решение случаят да бъде разгледан. Три години по-късно, в началото на април 2021 г., е осъдено в полза на интернет гиганта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X