Бизнес

Xerox: Хората свикват с дистанционната работа

Александър Главчев

Скептицизмът на ръководствата на фирмите по отношение на дистанционната работа често се обяснява с важността на комуникацията лице в лице, както и с увеличения риск от технически проблеми. Глобално проучване, проведено по поръчка на Xerox, хвърля светлина върху нагласата на висшите ръководства на организациите в тази насока.

33% от анкетираните са загрижени за сигурността на своята мрежова инфраструктура и на данните, с които персоналът работи от разстояние. 24% изразяват тревога за производителността на персонала и 16% - за надеждността на техническата инфраструктура.

72% от анкетираните отчитат, че от технологична гледна точка не са били напълно подготвени за рязък преход към работа от разстояние. Наред с технологиите (29%), основните проблемни области по време на принудителната работа от вкъщи са прекъсванията на комуникацията между екипите и между отделните служители (26%). Въпреки, че много от организациите очакват завръщане на повечето от служителите си в офисите след 1-1,5 години, все по-често се допуска и възможност за реализиране на хибриден модел на заетост.

Ако първоначално прехвърлянето на служители към отдалечен режим на работа е било стихийно, то сега компаниите действат по-осъзнато, използвайки опита, натрупан през изминалите месеци. Повече от половината от световния бизнес възнамерява да променя политиките си за дистанционна работа към хибриден модел на заетост. 70% от ИТ директорите по света преразглеждат своите бюджети, като анализират техническите пропуски, установени при бързия преход към дистанционна работа. 55% от компаниите възнамеряват да увеличат инвестициите в технически ресурси за организиране на работа от разстояние, а 40% вече инвестират в създаване на хибридна работна среда.

Какво означава това на практика? Компаниите обръщат все повече внимание на задоволяването на нуждите на служителите не само по отношение на хардуера и софтуера, но и на техническата поддръжка. За целта се разглеждат облачни платформи за сътрудничество и организация на отдалечена ИТ поддръжка. За да подобрят наличността на софтуер, организациите модернизират своята ИТ инфраструктура.

По време на локдауна на много служители е липсвала не само комуникацията на живо, но и физическият достъп до офисното оборудване. Това се отнася главно за принтери и многофункционални устройства (МФУ), които позволяват не само отпечатване, копиране и сканиране на документи, но и извършване на тяхното разпространение в рамките на компанията. Всеки пети респондент в проучването Xerox изразява желание да инсталира МФУ у дома или да има постоянен достъп до корпоративно устройство.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X