Бизнес

Intel очаква производството на чипове за центрове за данни да се увеличи през Q1

Мария Динкова

От Intel Corp отбелязаха, че ще увеличат производството на нови чипове за центрове за данни през първото тримесечие, както и че ново поколение технология ще се превърне в ключова част от техните резултати през тази година, пише Reuters.

Intel, най-големият производител на чипове както за компютри, така и за сървъри за центрове за данни, захранващи интернета, трябваше да се справи с редица закъснения в производството. Те позволиха на конкуренти като Advanced Micro Devices Inc да присвоят пазарен дял и да подобрят своите позиции.

Intel планира в края на този месец да обяви дали ще изнесе производството на част от своите продукти през 2023.
Междувременно компанията обяви, че през първото тримесечие ще се ускори производството на Ice Lake сървърните чипове, създадени на база на 10-нанометровия процесор. Въпреки новината все още не са уточнени никакви конкретни стойности. От Intel допълват, че ще въведат 50 нови модела на процесори за компютри тази година, като 30 от тях ще използват новата 10-нанометрова технология.

Като цяло от Intel очакват 10-нанометровите чипове да изместят по-старите поколения 14-нанометрови чипове по отношение на обема на производителност още тази година.

В понеделник компанията също така разкри подробности за чипа, върху който нейната дъщерна компания Mobileye работи във връзка с лидар сензора - базирано на лазер устройство, което помага на превозните средства да получат 3D изглед на пътя.

Лидар чипът ще бъде произведен в един от заводите на Intel в Ню Мексико и ще интегрира активни и пасивни компоненти в един чип, което не беше възможно извън заводите за чипове.

От Mobileyе обясняват, че по този начин ще се разреши противоречието, свързано с необходимостта от осигуряването едновременно на по-добър и по-евтин сензор.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X