Бизнес

Планът за обратно изкупуване на Alibaba не спря спада на акциите

Александър Главчев

9% спад отбеляза стойността на акциите на китайския гигант Alibaba на 28 декември, като те достигнаха най-ниското си ниво от юни насам. Увеличението на програмата за изкупуване до 10 милиарда долара не успя да спре спада на цените на фона на страховете от регулаторно преследване на финансовата империя на Джак Ма. Разпродажбата в рамките на две търговски сесии тласна акциите на компанията надолу с близо 116 млрд. долара. Американските акции пък спаднаха с повече от 15%.

Все още не са определени конкретните санкции, което е много тревожно за инвеститорите. Те бяха още по-притеснени, когато Централната банка на Китай помоли дъщерното дружество на Ant Group, собственик на платежната услуга Alipay, да реорганизира дейностите по кредитиране и други операции за потребителско финансиране. Всички тези мерки се провеждат като част от антитръстовата борба в бързо развиващото се интернет пространство на Китай.

През ноември китайските регулатори спряха IPO-тата за 37 млрд. долара на Ant в Шанхай и Хонгконг, които трябваше да бъдат най-големите в света, само два дни преди планираното им стартиране. Alibaba получи предупреждение срещу така наречената практика "един от двамата", при която продавачите са принудени да подписват изключителни споразумения за сътрудничество, които им пречат да предлагат своите продукти на конкурентни платформи.

Очаква се в близко бъдеще акциите на компанията да паднат още повече. В същото време намаляването им в цената обаче може да привлече дългосрочни инвеститори.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X