Бизнес

Microsoft разработва собствени чипове за сървърите и компютрите си

Мария Динкова

Microsoft Corp работи по собствени процесори за сървърите за облачните си услуги, както и за серията персонални Surface компютри. Проектът вероятно има за цел да намали зависимостта на компанията от Intel Corp, пише Reuters.

Чиповете ще използват технология от Arm Ltd, която е в процес на придобиване от Nvidia Corp за 40 млрд. долара, отбелязва източник, запознат с въпроса.

Microsoft разчита сериозно на Intel и Advanced Micro Devices Inc за доставките на чипове за своите Azure облачни изчислителни услуги, както и за Surface компютрите.

Но компанията вече работи с Ampere Computing и Marvell Technology Group Ltd върху базирани на Arm сървърни чипове. Също така си сътрудничи с Qualcomm Inc за Arm базиран процесор за своето Surface Pro X устройство.

Сега технологичният гигант се присъедини към компании като Apple Inc, които също създават собствени адаптирани Arm базирани чипове. Миналия месец всъщност Apple пусна Mac компютри със собствен М1 чип.

Източникът коментира, че Microsoft работи с изчислителни ядра, лицензирани от Arm, вместо да създава свои собствени къстъмизирани такива, какво направиха от Apple.

"Тъй като силицият е основен изграждаш елемент за технологиите, ние продължаваме да инвестираме в нашите собствени способности в области като дизайна, производството и инструментите", отбелязват от компанията и уточняват, че разглеждат полупроводниците като ключова област, върху която фокусират своите усилия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X