Бизнес

Инвеститори гадят колко ще продължи ръстът на биткойн

Александър Главчев

От началото тази година курсът на най-известната криптовалута биткойн се е повишил със 160% благодарение на търсенето от институционални инвеститори, както и от платежни компании, купуващи валута за свои клиенти. Стойността ѝ отново почти достигна границата от 20 хил. долара, която беше премината през декември 2017 г.

Някои инвеститори - включително мениджъри на водещи хедж фондове - смятат, че лихвеният процент може да се повиши до 100 000 долара за една година.

Инвестиционният директор на хедж фонда Off the Chain Capital, опирайки се на модела Stock-to-Flow, който оценява недостига на стоки, прогнозира курс от 100 до 288 хил. долара в края на 2021 г. Това може би дори не е горната граница - анализатори, като Citi, допускат преминаване на границата от 300 хил. долара.

Разбира се, редно е да се отбележи, че много от тези иценки, базирани на модели като Stock-to-Flow, се смятат за ненадеждни от редица финансисти.

Платежните системи Cash App и PayPal, които наскоро пуснаха услуги за криптовалути, купуват все повече и повече биткойни, пишат анализатори от Pantera Capital. Това предизвика недостиг и поскъпване на валутата. Броят на големите притежатели на биткойн е нараснал, казва анализаторът и директор на Grayscale, което вероятно означава, че идват и институционални инвеститори. Паралелно с това дейността на малките инвеститори все още е затруднена от въздействието на пандемията от COVID-19.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X