Бизнес

ИТ разходите ще се увеличат значително през 2021

Мария Динкова

Организациите от региона на ЕМЕА вероятно ще харчат много повече средства за ИТ през следващата година, показват данните на анализаторската компания Gartner, пише ITProPortal.

След тази година, през която много организации трябваше да съкратят своите ИТ разходите заради пандемията, анализаторите смятат, че те ще достигнат 1,075 трлн. долара през 2021. Това представлява увеличение от 2,8% спрямо 2020, през която се отчете спад от 6,5%.

Разходите за устройства и приходите от продуктите като услуга се очаква да са причината за предстоящото увеличение. Тази година средствата, вложени в устройства, намаляха с 15,1%, но според те прогнозите ще скочат с 1,7% през 2021, докато тънките и леки ноутбук устройства постигнат ръст от 10%, а десктоп като услуга продуктите ще отбележат повишение от 60%.

Повечето от разходите ще бъдат насърчени от дистанционната работа, докато компаниите се адаптират към новото нормално и започнат да оборудват по-добре своите служители за един продължителен период на отдалечено изпълняване на задълженията, смятат от Gartner.

В САЩ ще бъде най-голям делът на дистанционните служители - 52%, а на второ място се нарежда Обединеното кралство с 48%.

В допълнение се очаква компаниите да харчат повече за софтуер, за да подкрепят работата на своите отдалечени служители, като платформите за сътрудничество и съдържание (17%), софтуерът за сигурност (11%) и решенията за облачни конферентни комуникации (4%) са сред най-популярните избори.

"Пандемията принуди организациите да се адаптират към отдалечената работа, превръщайки това в своя стратегическа политика по отношение на персонала. Преносимите компютри са необходимост за отдалеченото изпълнение на задълженията и ЕМЕА компаниите ще пренасочат своите разходи именно към тях", смятат от Gartner.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X