Бизнес

Пандемията засяга бизнеса с чипове на Intel

Мария Динкова

Intel Corp обяви, че маржовете са паднали в последното тримесечие, тъй като потребителите са предпочитали да купуват по-евтини лаптопи, а засегнатите от пандемията компании и правителства са намалили разходите за центровете за данни, пише Reuters. В резултат на новината акциите на компанията паднаха с 10%.

Intel Corp, един от основните доставчици на процесори за компютри и центрове за данни, се сблъсква и с производствени закъснения. През юли компанията съобщи, че следващото поколение технология за създаване на чипове изостава с шест месеца от графика.

В момента продажбите на чипове са добри, но потребителите предпочитат такива с по-ниски цени, отколкото високо производителните и по-скъпи предложения на Intel, което понижава брутния марж.

Пандемията подпомогна бизнеса на Intel, след като много служители и ученици преминаха към работа и учене от вкъщи. Продажбите на компютри в компанията достигнаха 9,8 млрд. долара, надскачайки очакванията на анализаторите.

Но Intel всъщност са продали по-голям обем от по-евтините чипове, което води до спад в оперативните маржове до 36% през третото тримесечие спрямо 44% година по-рано.

"Наблюдава се промяна в търсенето и преминаване от десктоп и висок клас фирмени компютри към по-базови потребителски и образователни такива. Въпреки че обемът е добър, средните продажбени цени намаляват, така че това влияе върху брутния марж малко повече", коментира финансовият директор Джордж Дейвис.

Той допълва, че подобна тенденция се вижда и при бизнеса с центрове за данни, при който разходите от правителства и фирмени потребители са се понижили след две тримесечия на ръст, а оперативните маржове са паднали от 49% на 32%. Същевременно приходите от бизнеса с центрове за данни на Intel са намалели със 7% до 5,9 млрд. долара в последните три месеца.

Макар че клиентите при облачните изчисления и операторите на 5G мрежите са помогнали да се компенсира разликата, тези чипове са с по-ниска цена, подчертава Дейвис.

Компанията очаква приходите през четвъртото тримесечие да са около 17,4 млрд. долара, докато според анализаторите те ще бъдат 17,36 млрд. долара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X