Бизнес

Спадът от Covid-19 ще е по-малък от очакването, но и възстановяването ще е бавно

Александър Главчев

Кредитният застраховател Кофас (Coface) обяви промени в очакванията си за БВП в света за тази и следващата година. Според компанията спадът за 2020-та, в резултат на COVID-19, ще е по-малък, но и възстановяването през 2021 г. също ще е по-скромно от първоначално предвижданото. Преразгледаната оценка предвижда спад до -4,8% за настоящата година световен мащаб и повишаване с 4,4% за следващата.

Въпреки смекчаването от Кофас подчертават, че това все още е най-мащабният спад на световния БВП от Втората световна война насам.
Спадът от Covid-19 ще е по-малък от очакването, но и възстановяването ще е бавно

"Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто до края на годината. Въпреки това се очаква той да нарасне с 4,7% през следващата, което обаче е по-малко от първоначалните ни прогнози. Старата ни оценка бе за ръст от 6 на сто за 2021 година, а според актуализираната разширението на икономиката ще е по-ограничено" съобщи Грегорж Шиелевич, регионален икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

Има и разлики в спада по страни. В Европа данните за Великобритания са, че този показател ще отбележи намаление с -11%, като очакванията са през следващата година да се възстанови със 7%. Прогнозите за държавите от Западна Европа са сходни, като най-нисък ръст на БВП за следващата година се очаква при Германия (+4,3%) и Италия (+5,7%). САЩ и Япония също са сериозно засегнати от икономическите последици от кризата. Изследването сочи, че възстановяването на БВП за тях ще е съответно +2,9% за САЩ и +1,6% за Япония.
Спадът от Covid-19 ще е по-малък от очакването, но и възстановяването ще е бавно

От друга страна се отбелязва ръст на политическите и социални рискове в света. Според Кофас най-високите индекси за политическа и социална нестабилност са отчетени в Мексико, Турция и Русия, като данните за регионът на ЦИЕ засега са доста по-оптимистични.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X