Бизнес

Япония също ще регулира големите технологични компании

Мария Динкова

Япония ще се присъедини към глобалните усилия за регулирането на операторите на дигиталните платформи и ще обедини сили със САЩ и Европа, за да подпомогне справянето с пазарните злоупотреби на четирите големи технологични компании, пише Reuters.

Казуюки Фуруя, председател на Комисията за лоялна търговия на Япония, заяви също така, че Токио може да започне разследване на всяко сливане или бизнес връзки, включващи Fitbit, ако размерът на подобни сделки е достатъчно голям.

"Ако размерът на сливанията или бизнес сътрудничеството е голям, можем да започнем антимонополно разследване на процесите на купувача при придобиването на даден стартъп (като Fitbit). Ние отблизо следим развитието на събитията, включително в Европа", коментира Фуруя.

През април антитръстовите регулатори в ЕС стартирах разследване на сделката за 2,1 млрд. долара на Google за купуването на Fitbit, която имаше за цел да изравни конкуренцията с Apple и Samsung на технологичния пазар за преносими устройства.

Япония поставя основата за регулирането на операторите на платформи. Сред тях са големите технологични гиганти - Google, Apple, Amazon и Facebook - които са изправени пред различни антитръстови разследвания в западните държави.

Подобни мултинационални компании имат подобни бизнес практики по света и именно затова глобалната координация на действията на различните държави е ключова за добрите резултати.

"Ние ще работим тясно с нашите американски и европейски колеги и ще отговорим на всякакви действия, които застрашават конкуренцията", подчерта Фуруя.

Той допълва също така, че Комисията ще извърши проучванне на японския пазар за мобилни телефони, за да се прецени дали има възможности за подобрения с цел насърчаване на конкуренцията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X