Бизнес

Пазарното влияние на Google се е увеличило въпреки санкциите на ЕС

Мария Динкова

Американският технологичен гигант Google, дъщерна компания на Alphabet, е увеличил своето пазарно влияние за последните три години, въпреки че ЕС настоя да се спре даването на предимство на собствената услуга на Google за сравняване на цени, пише Reuters. Това показва ново изследване, проведенo сред 25 от конкурентите на компанията.

Преди три години гигантът беше глобен с 2,4 млрд. евро от Европейската комисия, а впоследствие предложи и да позволи на конкурентите да плащат за рекламно пространство най-горе на страницата с търсенето, за да пренасочи трафик към техните сайтове.

Конкурентите обаче отбелязват, че предложението не е било ефективно и продължават да призовават европейските органи да санкционират Google за неприлагане на исканите мерки.

Последното изследване, извършено от Lademann & Associates, включва услуги за пазаруване и сравняване на цените на Idealo, британската компания Kelkoo, френската LeGuide и други организации в 21 европейски държави.

"Предложението на Google допълнително засили позицията на компанията на националните пазари при услугите за сравняване и задълбочи нейното доминиране при общото търсене", коментира Томас Хопнър, автор на изследването и съветник на няколко от конкурентите на Google.

"Това се случва не защото Комисията е наложила грешни мерки. Случва се, защото избраният от Google механизъм за съответствие не успява да отговаря на мерките", допълва експертът.

Той призовава Комисията да изисква от Google въвеждането на по-ефективно решение или да предупреди компанията, че нарушава разпоредбите на регулатора.

От Комисията отбелязват, че следят пазар, за да оценят ефективността на предложението на Google.

От технологичния гигант изтъкват, че проучването игнорира фактите и обосновката за решението на Комисията.

"Мерките работят успешно от три години, генерирайки милиарди кликания за повече от 600 услуги за сравняване на цените и са обект на интензивно следене", допълват от компанията.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X