Бизнес

Инвеститорите вярват, че Китай ще успее да замени американските технологии

Александър Главчев

China Telecom и други големи китайски компании се опитват да намерят на вътрешния пазар оборудване, с което да заменят вече недостъпните американски технологични продукти. През тази година средната стойност на акциите на компаниите от индекса CSI 300 IT отбеляза 30% ръст, изпреварвайки двойно основния търговски индекс CSI 300.

Обяснението е, че търговската война дава на китайските играчи възможност за заемат освободилите се места на върешния пазар, отбелязват анализаторите от Robeco. В страната се отбелязва и ръст на инвестициите и увеличаване на темповете на работа в най-важните отрасли, в това число в микроелектрониката.

От компанията за управление на активи Vontobel Asset Management обаче считат, че оптимизмът на инвеститорите може да е прекомерен. Замяната на продуктите на гиганти като Microsoft, Intel и други ще бъде много трудна задача.

Местните власти в Китай създават групи за използване на процесорите Kunpeng, произвеждани от Huawei. През май операторът China Telecom обяви планове за закупуване на 56 314 сървъра през 2020 г. Всеки пети от тях ще бъде базиран Kunpeng и Hygon Dhyana (произвеждани от Haigon Information Technology).

Тенденцията засега и софтуера. Разработчикът на офисни продукти Kingsoft отчита 143% ръст на оборота през първото полугодие на 2020, а National Software & Service, която предлага операционни систреми и междинен свързващ софтуер пък очаква 70 на сто увелчение на печалбата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X