Бизнес

Ерик Шмид напусна Google след почти 20 години в компанията

Александър Главчев

Един от ключовите ръководители на Google, Ерик Шмид е напуснал компанията през февруари, съобщи Cnet. Той постъпи в интернет гиганта през 2001 г., заемайки длъжността на главен изпълнителен директор. През последната година пък бе технически съветник.

Google както и самият Шмид не съобщават причината за напускането, както и защо новината е съобщена след близо три месеца.

Ерик Шмид е роден на 27 април 1955 г. През 1976-та получава диплома по електротехника от Пристънския университет в САЩ, а през 1979 става магистър по компютърни мрежи в Калифорнйския университет в Бъркли.
През 80-те години на миналия век Шмид заема различни длъжности в Xerox Bell Laboratories, Zilo и Sun Microsystems. През 1997 г. става главен изпълнителен директор и председател на Novell и участва в продажбата ѝ на Cambridge Technology Partners. Напуска компанията, за да поеме ръководството на Google през 2001 г. През 2006 г. влиза в съвета на директорите на Aplle, но го напуска през 2009-та.

Ерик Шмид става директор на Google по покана на нейните основатели Лари Пейдж и Сергей Брин. Под негово ръководство стартира редица едри проекти, сред които разработката на браузъра Chrome и придобиването на най-известната видео услуга YouTube. Също така той участва и в стартирането на Gmail и създаването на операционната система Android. През 2004 под негово ръководство компанията излиза на борсата Nasdaq.

През 2011 г. Шмид напуска отстъпва позицията на изпълнителен директор на Лари Пейдж. Самият той споделя тогава, че за изминалото десетилетие компанията е нараснала значително и е станала по-сложна за управление. Доготава всички основни решения са взимани от Шмид, Пейдж и Брин. През 2011 г. обаче става ясно, че това е непродуктивно.

След напускането на CEO позицията Шмид поема ръководството на нейния директорски съвет. След реорганизацията и създаването на холдинга Alphabet през 2015-та той застава на чело нейния борд.
В началото на 2018 г. Ерик Шмид напуска тази длъжност, оставайки част от съвета, а в средата на миналата година го напуска окончателно, ставайки технически съветник.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X