Бизнес

Икономическото възстановяването от пандемията ще отнеме години

Александър Главчев

Три потенциални сценария за икономически ефект от коронавируса предвижда анализаторската компания PwC. Те са условно наречени "V", "U" и "L" сценарии и следствие на различни по продължителност периоди на извънредни мерки. Информацията бе обявена по време на уебинар, организиран от Шафхаузенския технологичен институт, който предстои да открие свой филиал в София.

Един от лекторите в онлайн дискусията бе Гюнтер Доброз, Partner and Leader PwC Legal Services, Global LegalTech Leader в швейцарското поделение на компанията.

"V" и "U" сценариите се различават по продължителността на предприетите от правителствата драстични мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. В първия вариант блокада продължава около месец. Според PwC в този случай ефектът може да се оцени като шоков, но възстановяването след това ще е значително бързо, като последствията ще бъдат изживяни в рамките на настоящата година. Сред ефектите се очаква по-скоро отлагане, а не пълно прекратяване на инвестиции и потреблението.

При "U" сценария периодът на строги мерки два-три месеца. Това ще доведе до по-дългосрочна рецесия, като възстановяването от нея може да отнеме до две години. Трябва да се очакват продължителни отлагания както на инвестиции така и на покупки от страна на населението.

Третият "L" сценарий предвижда втора вълна заболели от Covid-19, която ще доведе до нов период на извънредни мерки до края на август (или дори по-късно). В този случай анализаторите предвиждат драстичен икономически ефект и продължителна рецесия, която има потенциала да разклати световната финансова система. Завръщането към нивата отпреди пандемията ще отнеме няколко години, през които ще се наблюдават значителни ограничения при потреблението и инвестициите.

Източник: PwC

Източник: PwC

Ефектите от кризата

Пандемията влияе по различен начин на отделните бизнес сфери. Очевидно е, че за един производител на медицински маски това ще е доходен период, докато собствениците на заведения например трябва да се борят за оцеляването на своите бизнеси.

Гюнтер Доброз приведе данни от Германия, според които сред незасегнатите организации могат да се причислят магазините за храни и битови стоки, както и телекомите. Слабо засегнати са секторите на здравеопазването, земеделието, енергетиката, както и технологичната и софтуерната сфера. По-значителен е ефектът върху финансовите услуги, товарния транспорт и индустриалните производства.

Сред най-засегнатите са компаниите от сферите на услугите, потребителските стоки, развлекателната индустрия и пътническият транспорт, където масово се наблюдава отлив на клиенти и отмени на поръчки.

Covid-19 обаче води със себе си и повишено търсене на технологични решения. Освен най-очевидният ръст в популярността на услугите свързани нарасналия брой дистанционни служители, внимание заслужават и технологии като 3D печатa, използването на изкуствен интелект за търсене на нови лекарства и др.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X