Бизнес

Netflix отчита 64% ръст на абонатите на годишна база

Иван Гайдаров

Netflix е добавила 15,8 милиона платени клиенти в глобален мащаб през първото тримесечие на годината, в което хората останаха у дома в съответствие с мерките за противодействие на пандемията от Covid-19, но компанията очаква ръстът в абонаментите да падне наполовина през текущото тримесечие.

Новите глобални регистрации на платформата са нараснали с 64% на годишна база, като общият брой на платените потребители достига 182,9 милиона, което е ръст от 22,9% спрямо 148,8 милиона абонати през първото тримесечие на 2019 г.

В писмо до акционерите от Netflix отбелязват, че броят на новите абонати са надминали очакванията, но това не е довело до по-високи от очакваните глобални приходи заради поскъпването на щатския долар в сравнение с други валути. Освен това от стрийминг платформата предупреждават, че изолацията заради Covid-19 е засегнала производството на съдържание, което ще забави и представянето на новата продукция.

Приходите от 5,7 милиарда долара представляват ръст от 27,6 на сто, а нетният доход на компанията е нараснал до 709 милиона долара (344 милиона долара през първото тримесечие на 2019 г.)

Бъдещи перспективи

От Netflix изразяват надежда ограничителните мерки, наложени във веъзка с пандемията, скоро да бъдат отменени, а с това да падне и броят на новите абонати и гледаемостта в платформата.

Компанията очаква да добави 7,5 милиона платени абонаменти в световен мащаб през текущото тримесечие, но отбелязва, че "несигурността около мерките срещу пандемията" означава, че "това е най-вече предположение".

Прогнозните нетни печалби през Q3 и Q4 са по-ниски в сравнение със същите периоди през 2019 г.

Компанията за стрийминг на съдържание поддържа увереност, че ще достигне поставените си цели за 16-процентов оперативен марж през 2020 г., въпреки натрупването на допълнителни разходи през първото тримесечие заради нуждата от разширяване на екипа за поддръжка на клиенти и създаването на фонд от 100 милиона долара за подпомагане на развлекателната индустрия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X