Бизнес

Intel съкрати разходите за изследвания за пръв път от десетилетие

Александър Главчев

Разработчикът на полупроводникови продукти Intel намали разходите си за научно-изследователска и развойна дейност. Това се случва след като от 2009 до 2018 г. инвестициите ѝ в тази насока бележеха постоянен ръст, като в началото на периода те бяха 5,7 млрд. долара,а в края му - 13,5 млрд. годишно. За 2019 г. обаче разходите за перспективни разработки са намалели до 13,4 млрд.

Това свиване вероятно донякъде може да се обяснено с намалелите сфери на дейност на компанията. Например миналата година спря работата си върху модеми за смартфони и продаде съответното поделение на Apple за 1 млрд. долара.

Друга сфера, от която Intel се е отказала, са ускорителите за невронни мрежи. През февруари 2020 г. компанията окончателно прекрати разработката на собствените си невронни чипове Nervana.

Вместо собствени процесори, компанията ще разчита на придобитата в края на 2019-та израелска компания Habana Labs. По данни на Forbes стойността на сделката е около 2 млрд. долара.

Също така през април т.г. Intel и поделението си Home Gateway Platform Division, създаващо безжични мрежови решения от потребителски клас. Новият собственик на този бизнес е американската телекомуникационна компания MaxLinear, а стойността на сделката, по данни на TechPowerUp, e 150 млн. долара.

Освен оптимизирането на дейностите си, влияние върху намалелите разходи за научно-изследователска и развойна дейност, влияние върху заделяните в тази насока суми е оказало и новото ръководство на Intel. От февруари 2019 г. нейн главен изпълнителен директор стана вече бившият ѝ финансов директор - Робърт Суон. Преди да дойде в Intel той има 15-годишен опит на различни високи длъжности в General Electric, свързани с финанси, както и 9-годишен стаж като финансов директор на eBay.

За една година управление на компания Суон постигна подобрени показатели на компанията, в това число чрез съкращаване на разходите. Според последния финансов отчет през последното тримесечие на 2019 г. оборотът на Intel нараснал с 8% спрямо аналогичния период на 2018-та, достигайки 20,2 млрд. долара. Доходът пък се е увеличил с една трета.

Дали намаляването на разходите за перспективни изследвания е дългосрочна тенденция ще стане ясно едва в началото на 2021 г., когато ще станат ясни данните за настоящата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X