Бизнес

Операторите да очакват срив на роуминг приходите от поне $25 млрд.

Владимир Владков

Juniper Research прогнозира, че сериозните ограничения за пътувания, наложени заради Covid-19, ще доведат до огромен срив на приходите от роуминг услуги в размер на поне $25 милиарда през следващите 9 месеца.

След като са проучили възможните изходи от кризата, от изследователската компания са решили, че сценарий с ниско въздействие вече не е възможен и няма стратегия, при която мобилните оператори могат да смекчат очакваните загуби.

Трябва да се има предвид обаче, че приходите от роуминг представляват около 6 на сто средно от общите приходи на телекомите, след като през последното десетилетие те рязко спаднаха, така че цялостното въздействие от кризата ще бъде минимално.

При сценария с много силно въздействие Juniper Research предполага, че сериозните смущения при международните пътувания ще продължат през по-голямата част от 2020 г., като се изчислява, че над 650 милиона пътувания ще бъдат отменени, или около 80 на сто от предварително прогнозираните международни пътнически резервации.

Компанията очаква, че над половината от всички роуминг приходи на операторите за 2020 г. ще бъдат засегнати, като загубите ще са поне $12 млрд. за пиковия за международните пътувания летен период от юни до края на август. Отменените пътувания заради пандемията едва ли ще бъдат резервирани отново, така че и операторите няма да могат скоро да възстановят роуминг приходите дори пътуванията да бъдат разрешени.

Снимка на Free-Photos от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X