Бизнес

Apple отлага пускането на пазара на 5G iPhone за неопределено време?

Computer World

Apple подготвя основата за евентуално забавяне на пускането на първите си 5G модели iPhone, тъй като пандемията от COVID-19 заплашва глобалното търсене и нарушава графика за разработване на продукти на компанията, съобщават източници, запознати с темата, цитирани от Nikkei Asian Review.

Базираният в Купертино, Калифорния технологичен гигант е провел вътрешни дискусии относно възможността за забавяне с месеци, коментират трима души от компанията. Източници от веригата за доставки потвърждават, че практическите препятствия биха могли да отложат пускането на пазара на новите устройства, първоначално планирано за септември.

"Ако оставим на страна ограниченията във веригата за доставки, Apple е обезпокоена, че настоящата ситуация би намалила значително апетита на потребителите към обновяване на техните устройства, което би могло да доведе до недостатъчно приемане на първия 5G iPhone", казва източникът от компанията пред новинарската агенция и добавя: "Компанията държи първият ѝ 5G iPhone да бъде хит."

Apple изостава вече с година от двата си най-големи конкурента - Samsung Electronics и Huawei Technologies - в представянето на смартфон с 5G съвместимост. В началото на годината компанията си постави агресивната цел за пускане на 5G iPhone в нейните рамки, като инструктира доставчиците си да се подготвят за направата на 100 милиона от новите устройства и да проектират четири различни модела.

Сега технологичният гигант следи отблизо огнищата на коронавирус в САЩ и Европа - двата ѝ най-големи пазара - които заедно генерират повече от половината от продажбите му, и преценява дали е необходимо забавяне, добавят източниците на Nikkei.

Голям брой служители в централата на Apple работят безсрочно от вкъщи. Докато това е факт, точният график за пускането на пазара на 5G iPhone надали ще може да бъде финализиран.

Инженерното развитие на 5G iPhone също е възпрепятствано от забраните за пътуване, въведени в САЩ, Китай и Европа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X