Бизнес

През февруари е отчетен най-големият спад в продажбата на смартфони

Computer World

Глобалните доставки на смартфони са се понижили с 38% през февруари от 99,2 млн. на 61,8 млн.устройства, най-големият спад в историята на пазара на смартфони, показва нов доклад на Strategy Analytics.

Данните разкриват как COVID-19, който промени ежедневието и веригата на доставки при електрониката в Китай, засяга пазара. Доставките до дистрибуторите отбелязаха понижение в Китай и в Азия, след като работата беше преустановена и хората трябваше да останат по домовете си, пише CNBC.

"Ние започнахме да следим пазара на смартфони през 2003. Това е най-големият спад в историята", коментира Линда Суи, анализатор в Strategy Analytics.

Статистика също така прогнозира предстоящи проблеми на пазара на смартфони, след като регионите спряха своите икономики, за да забавят разпространението на вируса.

Пандемията се отразява негативно както на доставките, така и на търсенето, показва докладът. Заводите в Китай не успяват да произвеждат телефони с нормални темпове заради задължителните закривания на фабриките и невъзможността за осигуряване на ключови компоненти от веригата на доставки.

От друга страна хората, които се самоизолират или са задължени да останат у дома, много по-малко вероятно ще купуват нови устройства, което нарушава търсенето. Спадът се наблюдава във всички ценови категории, а не само при скъпите и масовите за пазара модели, изтъква Суи.

Apple, най-големият доставчик на смартфони по обем през четвъртото тримесечие на 2019, затвори своите магазини извън Китай за неопределено време и предупреди през февруари, че епидемията от коронавирус ще повлияе върху доставките на iPhone. От своя страна Samsung, който заема второто място, също затвори своите магазини.

Макар че останалата част от света все още се бори с вируса, Китай бавно се връща към обичайния работен режим. Например вече всички магазини на Apple в страната отвориха врати отново.

"Въпреки слабите признаци на възстановяване в Китай, ние очакваме глобалните доставки на смартфони като цяло да останат слаби през март 2020", отбелязват още от Strategy Analytics.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X