Бизнес

Amazon, Google, Microsoft и IBM обединяват усилия в борбата с COVID-19

Computer World

По-малко от седмица след като Службата за наука и технологии на Белия дом организира консорциум, който да се фокусира върху силата на изкуствения интелект за справяне с епидемията от коронавирус, към борбата с глобалната пандемия се присъединява и друг технологичен екип - този път въоръжен със суперкомпютри и облачни технологии.

COVID-19 High-Performance Computing Consortium включва Amazon Web Services (AWS) и Microsoft, както и IBM и Google Cloud.

Инициативата включва академични партньори (MIT и Rensselaer Polytechnic Institute), както и федерални агенции (НАСА и Националната научна фондация). Сред ресурсите, на които разчита консорциумът, е най-мощният суперкомпютър в света - Oak Ridge Summit.

"Америка се обединява, за да се бори с COVID-19, а това означава, че трябва да отприщим пълния капацитет на нашите суперкомпютри от световна класа за бързо развитие на научните изследвания за лечение на заболяването и откриване на ваксина", казва Майкъл Крациос, главен технологичен директор на Белия дом.

Очаква се изследователските проекти, подкрепени от консорциума, да варират от проучвания на молекулния състав на вируса SARS-CoV-2, през биоинформатиката, която стои зад функционирането на вируса, до епидемиологията, разпространението на COVID-19 и стратегиите за спирането му. Пресечната точка е нуждата от високоефективни изчислителни ресурси, които да подсигурят възможностите за справяне със сложните предизвикателства на подобни проучвания.

Microsoft ще предоставя безвъзмездни средства за изследователи чрез своята програма AI for Health, за да осигури допълнителен достъп до Azure Cloud и високоефективните си компютърни възможности. Експертите в областта на научните данни от екипа на AI for Health също така ще предоставят възможност за сътрудничество по изследователски проекти, свързани с борбата с COVID-19.

"Ние искаме да се уверим, че изследователите, борещи се с COVID-19, имат достъп до необходимите им инструменти", казва Джон Кахан, ръководител на Microsoft Global AI for Health.

Amazon Web Services на свой ред предлага на изследователски институции и компании с техническа поддръжка и промоционален достъп до AWS услуги за предварително проучване, диагностика, лечение и ваксинални изследвания, свързани с коронавируса и неговите ефекти.

"Гордеем се, че подкрепяме тази критична работа и сме готови да впрегнем изчислителната сила на AWS, за да помогнем за ускоряване на резултатите от научноизследователската и развойната дейност", казва в изявление Тереза Карлсън, вицепрезидент за публичния сектор на AWS Worldwide.

Подобен достъп до високоефективни изчислителни ресурси се предоставя на изследователите и в Google Cloud HPC, IBM Research WSC Cluster, NASA High-End Computing Capability, суперкомпютърната система AIMOS на Rensselaer, MIT / Massachusetts Green HPC Center, Office of Advanced Cyberinfrastructure на NSF (която може да осигури достъп до Frontera, най-бързият суперкомпютър, разположен в американски академичен кампус) и пет национални лаборатории на САЩ.

За да се възползват от тези ресурси, те трябва да представят проектно предложение в уебсайта на консорциума. Ръководна комисия ще разглежда предложенията и ще преценя потенциалното им въздействие, осъществимост, изисквания към ресурсите и времевата линия.

Всяко одобрено предложение ще бъде подсигурено с изчислителни ресурси от един от членовете на консорциума

Microsoft също така е част от екипа, който стои зад COVID-19 Open Research Dataset или CORD-19, който предлага AI база данни, за да осигури по-бърз, сигурен и широк достъп до изследвания, свързани с коронавирус.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X